Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni belančevine zbog čega je mikrobima lakše da je zagade. Za čudan ukus vode koja je odstajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.
Naime, kako je voda bila izložena vazduhu upila je nešto ugljendioksida i delić tog CO2 pretvorio se u karbonsku kiselinu, što znači da voda na vazduhu menja svoj hemijski sastav, prenosi Discovey News. Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona i pretvori se u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode zbog čega ona menja ukus.
Da li treba ostaviti vodu da odstoji preko noći u čaši nećete shvatiti olako i kada vas podsetimo da je voda bila izložena bakterijama te da je u njoj završila i nezanemariva količina prašine. To ne znači da se voda pokvarila, ali zbog svega onoga što se tokom noći nakupilo u njoj razmislićemo dvaput hoćemo li da je popijemo.
Pročitajte i Zašto ne treba prati sirovu piletinu
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: zadovoljna.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem