Ponekad se nutricionistima diže kosa na glavi kada čuju kakvim izrazima baratamo kada želimo da istaknemo da se hranimo zdravo.
1. Detoksacija
„Da mogu izbrisati jednu reč iz rečnika, to bi bio „detoks“. Ideja da određena hrana može ubrzati proces detoksikacije u telu je smešna. Najbolji način na koji ćete isterati toksine iz svog tela jeste da ih manje unosite u sebe“, rekla je nutricionistkinja Monika Reinagel.
Pogledajte i Top 12 napitaka za detoksikaciju i mršavljenje
2. Dobra hrana i loša hrana
„Ne volim da govorim da postoji dobra i loša hrana - to su predrasude. Ne kažem da pečeni krompiri nisu prepuni kalorija, ali govoriti o lošoj hrani je prizivanje krivice onima koji uživaju u hrani koja im stvara užitak. Jesti i uživati u hrani - čak i onoj koja nema mnogo nutricionističkih vrednosti - nikada ne bi trebalo da se jede uz osećaj krivice ili srama. Konzumiranje hrane bi trebalo da bude jedno od najvećih životnih užitaka. Ako naučite da jedete s uživanjem, možda ćete čak početi da se osećate zadovoljno s manje hrane“, kaže nutricionistkinja Elisa Zied.
3. Čista hrana
„Sve se vrti oko „čiste“ hrane i „čiste“ dijete, ali nema definicije šta „čista hrana“ znači. Mnogi sportisti pod „čistom“ hranom misle na prirodnu hranu, što manje obrađenu. Mislim da to ima smisla, ali ne znam zašto moramo govoriti „čista“ umesto „zdrava“ ishrana“, rekla je Džuli Upton.
Pogledajte i Zdrava jesenja hrana
4. Malo ugljenih hidrata
„Najviše mi smeta kada ljudi kažu da jedu hranu s malo ugljenih hidrata. Ili kada kažu da ne jedu šećer. Pitam ih: Šta vama to znači? Stalno objašnjavam kako se ugljeni hidrati nalaze u više prehrambenih grupa. Postoje grami ugljenih hidrata u pekarskim proizvodima i voću, ali i drugim nezašećerenim proizvodima kao što je jogurt ili povrće“, objašnjava Marjorie Nolan Lon.
Pogledajte i Ugljeni hidrati koje možete slobodno da jedete
5. Bez glutena
„Mnogi ljudi koji izučavaju čuda života bez glutena, ne znaju ni šta gluten znači. Malo je dokaza da oni koji ne boluju od celijaklije (nepodnošljivost organizma na gluten), imaju koristi od izbegavanja glutena“, kaže Katerin Bruking.
Pogledajte i Da li ste preosetljivi na gluten?
6. Voće ima previše šećera
„Voće uistinu sadrži šećer, ali ima mnoge nutritivne vrednosti, poput vitamina C i vlakana. Moje najdraže voće je grožđe. Puno je antioksidanta. Prirodno je uživati u slatkoj hrani i uvek je bolje dobiti dozu slatkog iz voća nego iz slatkiša“, kaže Don Džekson Blatner.
Pogledajte i Da li znate koliko šećera ima u voću?
7. Doručak je najvažniji obrok u danu
„Nije! Svi su obroci jednako važni zbog različitih razloga. Svaki obrok igra ulogu u održavanju energije“, kazala je Džoj Bauer.
Pogledajte i 5 predloga za zdrav doručak
8. Napravljeno s jednostavnim sastojcima
„Kod brendova je popularno reći da su nešto napravili od sastojaka koje možete videti i izgovoriti. Svi znamo šta znači jednostavno, ali jednostavno je sada postalo marketinška „džoker“ reč. „Jednostavna“ hrana ima više celokupan izgled i može učiniti da verujete da kupujete nešto što je bolje za vas i vašu porodicu.
Ja jesam za hranu s jednim sastojkom, poput jabuke, banane, brokolija. Takva je hrana puna nutritivnih sastojaka i daju noge zdravstvene prednosti. Svi bismo bili zdraviji i duže bismo živeli da stalno jedemo hranu s jednim sastojkom. Nove „jednostavne hrane“ koje prodaje prehrambena industrija su stvari poput gurmanskog sladoleda i druga hrana koja je proizvedena od samo nekoliko sastojaka, ali s malo nutritivnih vrednosti“, zaključuje Upton.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: prva.rs
Domaći kolač sa jabukama
Gulaš od šampinjona za ručak
Svinjsko pečenje sa hrskavom koricom u sosu od jabuke
Torta sa ananasom, u obliku novogodišnje kugle
Kampanja Telekom Srbije „Roming priče“ osvojila Kaktus nagradu