Kad je nastao, bila je važna brza pripreme kafe, a svaki espreso nastaje u proseku za nešto manje od 30 sekundi!
Samo da vas prvo upozorimo da će vas italijanski konobar, kao verovatno i konobar u vašem kafiću, prostreliti pogledom ako "espreso" izgovorite sa "X", što mnogi rade.
Pogledajte i recept za Espreso mus
Ukus espresa nigde nije propisan
Kad uđete u kafić i naručite pivo, znate da postoji mnogo raznih vrsta,svetlo, tamno, mutno.. Kad s druge strane naručite espreso, ne znate šta tačno da očekujete. Može biti jak i fin, a može biti i nikakav.
Ovde veliku ulogu uz konobara igra i aparat za espreso i naravno, kafa. Za pripremu možete koristiti bilo koja zrna kafe.
Negde imate priliku (kod nas još retko) da popijete više od jedne vrste espresa, kako bi se naglasili različiti ukusi. Ipak, kod nas su aktuelna tek dva ili tri ukusa…
Pogledajte i 6 zanimljivih činjenica o kafi
Trebalo bi da ga promešate
Ponekad ćete videti kremasti, karamela izgled na vrhu espresa. To je pena, koja nastaje pod pritiskom vruće vode. Ona je obično gorča od ostatka kafe, tako da definitivno preporučamo mešanje.
Nije nužno "srknut"' ga odmah
Neki konobari tvrde da već nakon 15 sekundi espreso postaje lošiji, ali to baš i nije tačno. Naime, možda je bolje sačekati barem minut da se ohladi, pa ga tek onda popiti.
Pogledajte i recept za Ledeni espreso-krem
Nije toliko popularan
Ne računajući domovinu espresa, Italiju, manje od 5% gostiju naručuje espreso. Međutim, to nije važno, jer je kafa uopšteno vrlo popularna, pa su tako makijato i kapućono večno pri vrhu narudžbna u kafićima.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi
Štanglice od čokolade i kikirikija