Masnoća i masne kiseline dolaze u mnogim oblicima. Neke su dobre, neke loše, a neke vrlo loše za naše telo i zdravlje. 

Pogledajte i Napitak od meda i cimeta topi masti u organizmu

Dobre masnoće

1. Mononezasićene masnoće

To su masnoće koje telo voli i treba. Najčešći izvori ove vrste masti u obliku ulja pronalazimo u maslinovom, kao i ulju kikirikija i kanole. One su na sobnoj temperauri u tečnom obliku.

Ove namirnice, zahvaljujući dobrim masnoćama dokazano smanjuju nivo "lošeg" LDL holesterola i zadržavaju HDL holesterol koji je dobar za naše zdravlje.

Izvori: Masline, kikiriki, avokado, orašasto voće poput badema i lešnika, semenke bundeve i susama.

Pogledajte i Smršajte uz pomoć omega 3 dijete

2. Polinezasićene masnoće

Ove masnoće veliki su prijatelj našeg tela i potrebno ih je redovno unositi u organizam. Ulja koja sadrže ovu vrstu masnoća su suncokretovo, kukuruzno i susamovo ulje. Veliki izvor polinezasićenih masnih kiselina skriven je u ribi (omega-3 i omega-6), a posebno plavoj ribi (srdela, skuša, tuna...)

Dokazano je kako ove masnoće smanjuju rizik od srčanih bolesti i to na način da smanjuju ukupni holesterol kao i LDL holesterol.

Izvori: Plava riba, jaja, semenke lana, susama i suncokreta, orasi.

Pogledajte i 7 najboljih izvora omega-3 masnih kiselina

Loše masnoće

1. Zasićene masnoće 

Smatraju se "lošim" masnoćama koje najčešće pronalazimo u mesu i proizvodima životinjskog porekla i nekim biljnim uljima poput običnog, palminog i kokosovog. Na sobnoj temperaturi one su u krutom stanju.

Prevelike količine zasićenih masnoća u ishrani, zbog povećanja nivoa ukupnog i LDL holesterola, dokazano uzrokuju začepljenje krvih sudova i time povećavaju opasnost od bolesti srca.

Izvori: Rafinirana ulja(biljno, palmino), margarin, masno crveno meso i perad, obični maslac i kakao maslac.

Pogledajte i Zbog čega su masti dobre za vaše zdravlje

2. Trans-masne kiseline

Trans- masti nastaju u procesu hidrogenizacije nezasićenih masnih kiselina u biljnim uljima pri proizvodnji čistih masnoća (margarin) i tokom rafiniranja biljnih ulja pri visokim temperaturama (kod prženja hrane). Isto tako, u prirodnom obliku se mogu naći u nekim proizvodima životinjskog porekla.

Ove vrste masnoća dokazano i značajno povećavaju opasnost od bolesti srca i krvnih sudova kao i dijabetesa i gojaznosti. Smatraju se vrlo štetnima jer, ne samo da snižavaju nivo dobrog (LDL) holesterola, već istovremeno povečavaju nivo "lošeg" HDL holesterola.

Izvori: Gotova hrana (služi kao konzervans), pržena i "brza" hrana, kao i ona pripremana u dubokom ulju (krompirići, čips)

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna