Godinama su masnoće bile na lošem glasu i bile optuživane da izazivaju povišen holesterol, srčana oboljenja i gojaznost. Međutim, sve više naučnih studija dokazuje blagotvoran uticaj masnoća na naše zdravlje.
Evo nekoliko razloga da ne izbacujete masnoće iz svoje ishrane:
1. Masnoće su neophodne za zdravlje mozga
Da li znate da se tkivo mozga sastoji iz skoro 60% masnoće? Ishrana bez masnoća ostavlja vaš mozak bez važnih materija i na taj način ugrožavate svoje zdravlje. To ne podrazumeva da bi trebalo da unosite u organizam samo masne i omega 3 kiseline, već i zasićene masti na čiju štetnost su vas ranije stručnjaci upozoravali. Važni vitamini kao što su A, D, E i K nisu rastvorivi i kroz organizam se prenose i apsorbuju putem masnoća. Ovi vitamini su neophodni za pravilan rad mozga i drugih vitalnih organa.
Pogledajte i Hrana kao prevencija moždanog udara
2. Masnoće pomažu plućima
Naša pluća su okružena supstancom koja se sastoji od zasićenih masti. Bez dovoljno masnoća u ishrani, rad vaših pluća može biti ugrožen.
Pogledajte i Zdrava hrana koja čisti pluća pušača
3. Masnoće jačaju imuni sistem
Doktor Majkl i doktorka Meri Ids u svojoj knjizi "Dobre kalorije, loše kalorije" pišu o uticaju zasićenih masti koji se nalaze u puteru i kokosovom ulju na imunitet. Oni navode da nedostatak masnoća u organizmu sprečava naše telo da prepoznai uništi strana tela, poput virusa, bakterija i gljivica.
Pogledajte i Hrana za jačanje imuniteta
4. Masnoće održavaju zdravlje kože
Bez dovoljnog unosa masnoća, naša koža postaje suva i sklona pucanju pa se time stvaraju putevi za eventualne infekcije.
Pogledajte i Hrana za hidriranu i lepu kožu
5. Masnoće čuvaju zdravlje srca
Mnoge studije su ispitivale uticaj zasićenih masti na zdravlje srca. Tako je jednim istraživanjem ispitivano zdravlje populacije ostrva u Pacifiku, gde se čak 60% ishrane stanovnika sastoji iz zasićenih masti. Rezultati su pokazali da ova populacija veoma retko ima srčanih problema.
Pogledajte i Jabuka i čokolada za zdravo srce
Međutim, trebalo bi da vodite računa i izbegavate trans-masti, koje zaista loše utiču na vaše zdravlje. One nastaju dodatkom atoma vodonika nezasićenim mastima i služi za produžavanje roka trajanja namirnica.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom