Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

16. oktobar - Svetski dan hrane i hleba

U Srbiji se godišnje pojede nešto više od 100 kilograma hleba po stanovniku, što je tri puta više od proseka u Evropi.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Oktobar se inače smatra mesecom pravilne ishrane. Svetski dan hrane i hleba se prvi put u našoj zemlji proslavio 2001. godine. Praznik je usmeren na jačanje kapaciteta za unapređenje ishrane stanovništva. Unija pekara Srbije ne obeležava samo 16. oktobar - Svetski dan hleba, već  ima svoje dane, kao što su Pekarski dani i Pekarska slava.

Pogledajte i Napravite manastirsku pogaču za 15 minuta

Svetski dan hrane i hleba je prilika da se ukaže na značaj i doprinos različitih kultura svetskoj poljoprivredi i proizvodnji hrane, što pruža mogućnost za obezbeđivanje dovoljne količine hrane za celu svetsku populaciju. Hleb je verovatno jedina namirnica koju jedu svi ljudi, bez obzira na rasu, kulturu i religiju. 

70 odsto stanovništva najradije bira belu veknu, ali poslednja istraživanja pokazuju da se potrošači sve više okreću domaćim hlebovima, kao i da sve više vode računa o sastavu, kvalitetu, ali i o prednostima određenog hleba. Do pre nekoliko godina na tržištu Srbije moglo se naći tek nekoliko osnovnih vrsta hleba, a danas je situacija mnogo drugačija. 

Pogledajte i Domaći hleb gotov za 15 minuta

Brojne specijalne vrste hlebova, linije domaćih hlebova i hlebova bez aditiva i E brojeva bitno su promenile sliku na tržištu. U zemljama Evrope na tržištu se mogu naći brojne vrste specijalnih hlebova koje zadovoljavaju i najzahtevnije ukuse. 

Hleb ima posebno mesto i u srpskoj kulturi i tradiciji. Koristi se u mnogim obredima vezanim za rođenje deteta, ženidbu ili udaju, kućnu i seosku slavu ili godišnje praznike. U Srbiji dočekati nekoga hlebom i solju simbol je dobrodošlice.

Pogledajte i Šta će se desiti ako prestanete da jedete hleb?

U Sremu, u selu Pećinci, nalazi se i Muzej hleba, u kome je izložena zbirka od 96 različitih vrsta hlebova koji su se mesili za praznike i porodične običaje.

Kroz izložbenu postavku, ispričana je priča o hlebu i načinu na koji se on dobijao u Srbiji nekada, o njegovom značaju i simbolici, ali i o ljudima, običajima i načinu života u prošlosti.

U okviru muzejskog kompleksa u Pećincima, nalazi se furuna za pečenje hleba, ognjište i crkva posvećena hlebu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Tanjug

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti