Oktobar se inače smatra mesecom pravilne ishrane. Svetski dan hrane i hleba se prvi put u našoj zemlji proslavio 2001. godine. Praznik je usmeren na jačanje kapaciteta za unapređenje ishrane stanovništva. Unija pekara Srbije ne obeležava samo 16. oktobar - Svetski dan hleba, već ima svoje dane, kao što su Pekarski dani i Pekarska slava.
Pogledajte i Napravite manastirsku pogaču za 15 minuta
Svetski dan hrane i hleba je prilika da se ukaže na značaj i doprinos različitih kultura svetskoj poljoprivredi i proizvodnji hrane, što pruža mogućnost za obezbeđivanje dovoljne količine hrane za celu svetsku populaciju. Hleb je verovatno jedina namirnica koju jedu svi ljudi, bez obzira na rasu, kulturu i religiju.
70 odsto stanovništva najradije bira belu veknu, ali poslednja istraživanja pokazuju da se potrošači sve više okreću domaćim hlebovima, kao i da sve više vode računa o sastavu, kvalitetu, ali i o prednostima određenog hleba. Do pre nekoliko godina na tržištu Srbije moglo se naći tek nekoliko osnovnih vrsta hleba, a danas je situacija mnogo drugačija.
Pogledajte i Domaći hleb gotov za 15 minuta
Brojne specijalne vrste hlebova, linije domaćih hlebova i hlebova bez aditiva i E brojeva bitno su promenile sliku na tržištu. U zemljama Evrope na tržištu se mogu naći brojne vrste specijalnih hlebova koje zadovoljavaju i najzahtevnije ukuse.
Hleb ima posebno mesto i u srpskoj kulturi i tradiciji. Koristi se u mnogim obredima vezanim za rođenje deteta, ženidbu ili udaju, kućnu i seosku slavu ili godišnje praznike. U Srbiji dočekati nekoga hlebom i solju simbol je dobrodošlice.
Pogledajte i Šta će se desiti ako prestanete da jedete hleb?
U Sremu, u selu Pećinci, nalazi se i Muzej hleba, u kome je izložena zbirka od 96 različitih vrsta hlebova koji su se mesili za praznike i porodične običaje.
Kroz izložbenu postavku, ispričana je priča o hlebu i načinu na koji se on dobijao u Srbiji nekada, o njegovom značaju i simbolici, ali i o ljudima, običajima i načinu života u prošlosti.
U okviru muzejskog kompleksa u Pećincima, nalazi se furuna za pečenje hleba, ognjište i crkva posvećena hlebu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Tanjug
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom