Možda se savladali pripremu pečenog pileta, ali za ćurku iz rerne treba malo više truda da bi se dobilo sočno meso.
Ovo su najčešće greške u pripremi ćuretine iz rerne.
1. Ne odmrznete meso na vreme
Ako planirate da pečete ćurku koja je bila zamrznuta, važno je da je ne izvadite iz zamrzivača na dan pečenja. Ćurka je dosta krupnija od pileta, pa joj treba i više vremena da se odmrzne. Najbolje je da je nekoliko dana pre pripreme čuvate u frižideru kako bi se postepeno odmrzavala. Po pravilo, potrebno je 14 sata za odmrzavanje 2,5 kilograma ćuretine u frižideru. Ako se odlučite da odmrznete u hladnoj vodi koju ćete menjati na pola sata, biće vam potrebno 6 do 8 sati za ćurku tešku 6 do 8 kilograma.
Pogledajte i Zašto ne treba prati sirovu piletinu
2. Pečete na previsokoj temperaturi
Hrskava koža je najukusniji deo pečene ćuretine. Ako je pečete na previsokoj temperaturi, najverovatnije ćete dobiti pregorelu koži i nedovoljno ispečeno meso. Preporučujemo da meso pečete na konstantno srednjoj temperaturi.
Pročitajte i Ćuretina u sosu od piva
3. Stavljate meso u rernu prerano
Ako planirate ručak u 15 časova nema razloga da u zoru stavite ćurku da se peče. Da, ovom mesu je potrebno malo više vremena da se ispeče, ali nema potrebe da vam ćurka stoji ispečena previše dugo. Po pravilu je potrebno 13 minuta pečenja za svakih 500 grama mesa i to na temperaturi od 180 stepeni Celzijusovih. U zavisnosti od veličine ćurke, planirajte da je pečete između 3 i 5 sati. i naravno, ne zaboravite da je posle pečenja pustite da se "odmori" bar 20 minuta pre sečenja.
Pogledajte i Saznajte da li vaša rerna peče ravnomerno
4. Ne koristite kuhinjski termometar
Ovaj kuhinjski alat je investicija koja će vam se sigurno isplatiti, naročito ako želite da prirpemate jela kao pravi profesionalac. Ćurka bi trebalo da se peče dok ne dostigne temperaturu od 75 stepeni. Temperaturu proveravajte tako što ćete termometar zabosti u najdeblji deo bataka, ali da ne dodirnete kost.
Pročitajte i Kako da pečeno meso uvek bude mekano i sočno
5. Ne koristite sos iz pleha u kom se ćurka pekla
Sos koji je ostao u plehu u kom se peklo meso je tečno zlato i i zuzetnog je ukusa. On vam može poslužiti kao osnov za preliv, pa ga nikako nemojte bacati.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom