Nova njemačka studija potvrdila je da konzumacija dobrih masti i proteina može uravnotežiti šećer u krvi, poboljšati rad jetre i bubrega, i smanjiti mogućnost od dobijanja dijabetesa tipa 2. Stručnjaci su stoga napravili idealni jelovnik za izbegavanje ove sveprisutne bolesti današnjice, u kojem mogu uživati i dijabetičari.

Pogledajte i Sok od kupusa leči dijabetes

Nemački institut za ishranu iz Berlina napravio je studiju u kojoj je proverio uticaj proteina na zdravlje pojedinaca. Ispitanici oba pola bili su podeljeni u dve grupe i jeli uravnotežene obroke sastavljene od 40 posto ugljenih hidrata, 30 posto dobrih masti i 30 posto proteina. 

I dok je jedna grupa uživala u proteinima životinjskog porekla, druga je jela one biljne – poput mahunarki i žitarica. Obe grupe su nakon šest nedelja pokazale poboljšanje u održavanju šećera u krvi stabilnijim i smanjili masnoće u jetri. Grupa koja je jela proteine životinjskog porekla imala je uravnoteženiju proizvodnju inzulina, a biljna grupa pokazala je napredak u zdravlju bubrega. 

Pogledajte i Dijabetes se može izlečiti izbacivanjem mesa iz ishrane?

Na temelju ovih rezultata svetski nutricionisti napravili su dvodnevni jelovnik koji uravnotežuje šećer u krvi, i smanjuje mogućnost od dobijanja dijabetesa tipa 2. 

Prvi dan

Doručak: ½ peciva od celovitih žitarica s 1 kašičicom margarina bez trans-masti, 1 kuvano jaje i 200 grama svežih jagoda 

Međuobrok: 1 nemasni grčki jogurt s 1 kašičicom iseckanih oraha

Ručak: Sendvič od 30 grama pogače od celovitih žitarica, 90 grama nemasne pečene govedine, 2 kriške crvenog luka i nekoliko listova zelene salate, 50 grama humusa i 150 grama sveže šargarepe

Međuobrok: 70 grama ananasa s 200 grama posnog sira 

Večera: 200 grama kuvanog integralnog pirinča, s dodatkom 200 grama grilovanih pilećih prsa i 100 grama kuvanog graška, začinjenih s 1 kašičicom biljnog ulja, nešto luka i belog luka, i 1 kašičicom umaka od soje.

Pogledajte i Namirnice koje regulišu nivo šećera u krvi

Drugi dan

Doručak: Omlet od 200 grama belanaca, 25 grama rendanog sira i povrće po želji 

Međuobrok:  150 grama jogurta s ukusom vanile 

Ručak:  Salata od 120 grama konzervirane tune, 1 kuvanog jajeta, 30 grama zelene salate, začinjene s malo maslinovog ulja, limunovim sokom, solju i biberom, plus 10 integralnih krekera i 200 grama svežih šumskih bobica za desert

Međuobrok:  1 tortilja namazana s 2 kašičice maslaca od kikirikija i zamotana s 1 manjom bananom 

Večera:  120 grama grilovane piletine s malo limunovog soka, 150 grama pirinča sa mahunama kuvanim na pari i nešto pečene paprike, 1 manja integralna zemička sa 1 čajnom kašičicom maslaca

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Punkufer