Ishrana ne utiče samo na liniju već i na raspoloženje. I nije u pitanju samo griža savesti zbog slatkog nego direktna veza između onog što jedemo i kako se osećamo.

Ovu hranu izbegavajte ako želite da zadržite osmeh na licu.

Prerađeni ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati su poslednjih godina došli na loš glas zbog toga što podstiču debljanje, a ne pružaju hranjive materjie koje su nam potrebne. Grupa naučnika sa Univerziteta Kolumbija napravila je korak više i povezala prerađene ugljene hidrate s depresijom.

Što je ženama šećer u krvi viši, to im je veći rizik za depresiju. Obrnuto pravilo takođe važi, pa je pametno u svoju ishranu uneti celovite žitarice. 

Pročitajte i Ugljeni hidrati koje možete slobodno da jedete

Šećer

S obzirom na dosadašnje rezultate istraživanja povezanosti ugljenih hidrata i depresije, nema nikakve sumnje kako i šećer igra sličnu ulogu. Ishrana u kojoj ima puno šećera može pojačati upale u telu, a to se takođe povezuje s većim rizikom za depresiju.

Takođe je otkriveno kako su upale mozga 30 posto češće kod klinički depresivnih pacijenata, a one osobe koje su lečile svoje upale odmah su imale i smanjene simptome depresije. Šećer je često koren hroničnih upala, pa izbacivanje loše hrane s jelovnika često smanjuje bolne probleme u telu i na kraju dovodi do boljeg raspoloženja.

Pogledajte i Kako da (bezbolno) izbacite šećer iz ishrane

Veštački zaslađivači

Ako ste pomislili kako možete pronaći utehu u veštačkim zaslađivačima, nažalost ste se prevarili. Prema istraživanju naučnika s Univerziteta Nortvestern Ohajo, veštački zaslađivači pogoršavaju simptome depresije. Štaviše, to istraživanje je prekinuto jer su se pacijentima simptomi toliko pojačali da je bilo opasno po njih da se nastavi. Čini se da veštački zaslađivači znatno umanjuju lučenje hormona sreće serotonina.

Pročitajte i Šta se događa u telu kad prestanete da unosite šećer?

Industrijske nezasićene masnoće (trans-masnoće)

Maslinovo ulje smanjuje rizik raznih zdravstvenih problema kao što su depresija i srčane tegobe, a industrijski proizvedene nezasićene masnoće povećavaju rizik od tih istih bolesti za čak 48 odsto.

Pogledajte i 3 napitka za čišćenje jetre i eliminisanje masnoće

Prerađena hrana

Gotovo da nije nikakvo iznenađenje da su u grupi hrane koja loše utiče na raspoloženje i prerađene namirnice. Prema istraživanju objavljenom u Britanskom psihijatrijskom časopisu, osobe koje jedu više prerađenih namirnica češće imaju problema s depresijom. Prirodna celovita hrana ima suprotno dejstvo.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal