Ako vas muče bolni krajnici, teško gutate i imate bolove u grlu - možete rešiti taj problem tako što ćete neko vreme izbegavati preterano vruću, kiselu, slanu, ljutu i tvrdu hranu.
Vruća hrana
Iako je toplina za upaljeno grlo vrlo ugodna i nakon ispijanja toplog čaja simptomi grlobolje se smiruju, budite oprezni.
Naime, prevrući čajevi, supa i druga kuvana hrana mogu dodatno pojačati grlobolju i oštetiti upaljeno tkivo ždrela. Pričekajte da se pripremljena hrana i piće malo ohladi i postane ugodna za gutanje.
Pogledajte i Domaći preparat koji leči upaljeno grlo za 4 sata
Kisela hrana
Kiselina nikako nije prijatelj vašeg bolesnog grla i može dodatno pogoršati neugodne simptome peckanja, grebanja i boli.
Izbegavajte voće i voćne sokove koji sadrže veliku količinu kiseline (pomorandža, limun, grejpfrut). Isto važi i za salate sa sirćetom i turšiju.
Pogledajte i Hrana koja ublažava bolove u grlu
Slana hrana
Iako grgotanje slane vode značajno pomaže kod grlobolje, preslana hrana ima potpuno suprotan efekt. naime, velike količine soli "nagrizaju" tkivo ždrela i mogu pojačati simptome upale i izazvati još jaču grlobolju.
Izbegavajte slane grickalice i brzu hranu poput prženih krompirića i hamburgera.
Pogledajte i Napravite bombone protiv bolova u grlu (VIDEO)
Ljuta hrana
Iako je ljuta i začinjena hrana dobra za sluznicu i može "odčepiti" sinuse to nije slučaj i kod grlobolje. Baš kao i kod kisele ili slane hrane i ljuti začini mogu pojačati simptome upale grla.
Začine poput tabaska, ljutih papričica ili feferona i hranu koja sadrži puno bibera trebalo bi izbegavati dok grlobolja ne prođe.
Pogledajte i 5 zdravstvenih problema koje može rešiti limunada
Tvrda hrana
Upaljeno grlo vrlo je osetljivo na spoljašnje nadražaje pa ga čvrsta i oštra hrana koju gutamo može dodatno pogoršati.
Izbegavajte čipseve i orašaste polodove kao i hleb s tvrdom i hrskavom koricom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Zadovoljna
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom