Ako češće jedete limun, organizmu ćete obezbediti vitamin C, A, B1, B6, kalijum, pektina folnu kiselineu kalcijum, fosfor, mangan...
Evo koje zdravstvene tegobe možete ublažti osvežavajuća limunada.
Kamenje u bubrezima
S obzirom da se u limunu nalazi 8% citratne kiseline koja pozitivno utiče na rad bubrega i sprečava nastanak kamena, preporučuje se da u toku dana popijete pola šolje limunovog soka rastvorene u 7 čaša vode. Ukoliko baš želite, ovaj napitak možete i zasladiti medom.
Pogledajte i 10 namirnica za zdrave bubrege
Artritis
Kako biste ublažili simptome artritisa, bolove i ukočenost u zglobovima, uživajte češće u gutljajima osvežavajuće limunade. Iscedite pola limuna u čašu vode i pijte pre doručka. Takođe, pijte limunadu pre ručka, večere i odlaska na spavanje.
Pročitajte i 5 prirodnih lekova protiv bolova u zglobovima
Zatvor
Mnog je uzročnika konstipacije, a među njima je i nedovoljan unos tečnosti i hrane bogate vlaknima. Kako biste poboljšali rad creva, pomešajte kašičicu soka limuna, čašu vode i kašičicu meda. Ova moćna mešavina će vas osloboditi neprijatnih simptoma zatvora.
Osetljiv stomak
Pojeli ste obilan obrok i ne osećate se najbolje. Poboljšajte rad želuca i creva pomoću limuna. Pomešajte sok od pola limuna i pola kašičice sode bikarbone i rastvorite u čaši vode.
Pročitajte i 5 prirodnih lekova protiv gorušice
Upala grla
Citratna kiselina i vitamin C u limunu imaju antibakterijska dejstva i mogu pomoći i kod upala grla. Pored toga, limun jača i imunitet i pomaže organizmu da sa izbori s virusima i bakterijama. Ukoliko vas muče bolovi u grlu, iscedite limun u čaši tople vode i dobro promešajte. Ovom zdravom mešavinom ispirajte grlo nekoliko puta na dan.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem