Sendviči, žitarice s mlekom, voće, mlečni proizvodi, zdravi ugljeni hidrati... Izbor zdravog doručka je gotovo neograničen. A najbolje od svega je što u ovom periodu dana možete da jedete gotovo bilo šta, ako posle tokom dana vodite računa šta unosite. Mnogima je zato doručak omiljeni obrok dana, ali nažalost velikom broju ljudi se glad ne budi zajedno sa budilnikom.
Metabolizam je čudna stvar, koja funkcioniše najčešće na osnovu navike. Ako godinama ne doručkujete, sasvim je logično da vaše telo na to nije naviklo i da nećete imati potrebu za hranom čim otvorite oči.
Rešenje je jednostavno - naterajte sebe da pojedete bilo šta. I dva zalogaja su dovoljna da bar malo pokrenu metabolizam i da vas lagano uvedu u čarobni svet doručka.
Pogledajte i Evo šta su naši preci tradicionalno jeli za doručak
Previše ste jeli sinoć
Noću se metabolizam svodi na minimum, pa tako i varenje gotovo da uopšte ne funkcioniše. Zato ne bi trebalo da vas začudi ako uveče jedete jaku hranu, pa se ujutru probudite i dalje siti. Jednostavno, telo nema vremena da svari svu hranu koju ste uneli noć pre.
Rešenje je ponovo prilično jednostavno, ali mnogima nije lako. Potrudite se da večerate ranije i da jedete lakšu hranu, koja se brže vari. Večera generalno ne bi trebalo da bude veliki obrok, pa je ovo dobra stvar za celokupno zdravlje.
Pogledajte i Ovako se pravi originalna starinska proja
Hormoni
Kao i na sve ostale procese u organizmu, hormoni utiču i na glad. Telo generalno ujutru luči određeni koktel hormona koji bi trebalo da nas razbude, ali ako postoji neki hormonalni poremećaj mogu da izazovu mučninu i gađenje na hranu.
Nažalost, sa hormonima ne smete sami da se igrate, pa ako sumnjate da imate neki hormonalni poremećaj, obavezno posetite lekara.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus