Predstavljamo vam odličnu ideju kako da imate svoj domaći proizvod i tokom zime.
Sve što će vam biti potrebno je sledeće:
- plastični balon od vode (5l)
- zemlja za cveće
- oko pola kg semenskog luka (ovo možete kupiti na pijaci, a ako ga ne nađete, mogu poslužiti i sasvim male glavice crnog luka kojeg imate kod kuće, samo će ih biti manje). Ukoliko sadite veći luk, vodite računa da morate svaki da zasečete na vrhu (gde tera izdanke), i uklonite onaj suvi deo.
- lemilica (ili neka druga metalna šipka koju ćete moći zagrejati na plamenu)
- makaze
Pogledajte i Kako da uzgajate nar kod kuće
Kako ovo izvesti?
Uzmite plastični balon od vode, odsecite mu vrh kako bi ostao u obliku kutije. Potom sledeći određen raspored, napravite rupe na balonu uz pomoć lemilice ili vrućeg metala. Rupe možete napraviti i sa makazama ali ćete se poprilično namučiti.
Pripremite zemlju i stavite je na dno. Počnite sa slaganjem glavica luka. Vodite računa da se vrh luka (gde tera izdanak) nalazi tik uz rupe koje ste napravili, a deo na kom luk tera koren neka bude okrenut ka sredini.
Pogledajte i 5 saveta za uzgajanje začina u kuhinji
Potom, naspite zemlju i slažite novi red luka. To ponavljajte dok ne dođete do vrha. Od gore sve zatrpajte zemljom, a na vrh možete staviti glavice krupnijeg luka.
Sve što je sada potrebno jeste da ovu čitavu “kompoziciju” stavite na osunčano i toplo mesto i da redovno zalivate. Ne postoji određeno doba godine kada se ovo radi, ovo možete raditi uvek! Napravite svake dve nedelje po jednu ovakvu kompoziciju, i mladi luk ćete imati tokom dužeg perioda kako bude dospevao.
Pogledajte i Evo kako najlakše da uzgajate đumbir kod kuće
Ukoliko sadite semenski mladi luk, tada ćete ga naprosto iščupati, a ako sadite iz već starijeg, krupnijeg crnog luka, tada ćete primetiti kako vam se na njemu stvaraju male “izrasline” koje su u stvari mladi luk. Pustite da porastu do željene veličine, i potom ih odvojite od velike glavice.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: mojrucnirad.com
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom