Različite studije su pokazale da je đumbir vrlo učinkovit u lečenju brojnih zdravstvenih problema.
Pogledajte i Šta će se desiti ako jedete đumbir svaki dan?
Đumbir ima protiv upalna, antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu učiniti pozitivne stvari za vaše zdravlje. Dobar je izvor vitamina A, C, E, vitamina B kompleksa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, silicijuma, natrijuma, gvožđa, cinka, kalcijuma i beta-karotena.
S obzirom da đumbir dolazi iz dalekih krajeva, postavlja se pitanje kako uzgajati đumbir u vlastitoj bašti ili na balkonu?
Pogledajte i 11 impresivnih činjenica o đumbiru
Da đumbir postane dovoljno zreo za konzumaciju može proći i do 10 meseci, tako da je najbolje držati ga u zatvorenom prostoru dok spoljašnja temperatura ne postane dovoljno visoka. Prvi korak je kupovina korena đumbira u prodavnicama zdrave hrane.
Koren đumbira koji ćete posaditi mora biti svež i nikako uveo. Najbolje je da ima male zelene izdanke tj. klice. Svaki „prst“ đumbira možete posaditi u odvojenim teglama. Kod odabira tegle imajte na umu da đumbir raste u širinu, a ne u dubinu. Zbog toga vam je potrebna široka tegla.
Pogledajte i Evo kada bi trebalo da izbegavate đumbir
Teglu napunite sa zemljom koju koristite za sadnju cveća. Koren stavite u zemlju tako da mu zeleni izdanci (klice) vire. Zemlja za uzgoj đumbira mora biti vlažna, stoga ju je potrebno redovno zalivati. Teglu stavite na mesto koje ima dovoljno svetlosti.
Zeleni izdanak đumbira može narasti 60-120 cm, a kada se počne sušiti koren je spreman za vađenje.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: kiwi.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus