Kardiolozi i nutricionisti već duže vreme govore o štetnom uticaju kožice i masnih delova piletine. Međutim, vreme je da počnete bez griže savesti da uživate i u ovim slasnim delovima pileta. 

Zbog čega? Većina masnoće koja se nalazi u pilećoj kožici je zdrava, nezasićena masnoća koja ne škodi zdravlju srca. Sudeći prema rezultatima studije sprovedene u Školi javnog zdravlja na Univerzitetu Harvard, nezasićene masnoće mogu doprineti smanjenju krvnog pritiska i holesterola. 

Pored toga, ako ostavite kožicu, meso će biti sočnije i ukusnije, pa ćete koristiti manje soli u pripremi. 

Pogledajte i Zašto ne treba prati sirovu piletinu

Ipak, pileću kožicu treba jesti u umerenoj količini. Piletina, uključujući i kožicu, ima više omega 6 masnih kiselina u poređenju s drugim vrstama mesa, a ove masne kiseline mogu pojačati upalne procese u organizmu.

Zaključak je da možete uživati u sočnim zalogajima piletine i pileće kožice, ali samo u umerenim količinama. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa