Ako ste već kupili vrećicu kinoe ili tek planirate postoje bitne stvari o ovoj ukusnoj namirnici koje bi trebalo da znate.

Odabir boje

Bela, crvena ili crna? Kinoa je jednake nutritivne vrednosti bez obzira na boju, pa zato izaberite onu vrstu koja vam ukusom najviše odgovara. Bela kinoa je najmanje gorka dok crvena i crna imaju teksturu prigodnu za žvakanje zbog koje će se odlično održati u hladnim jelima poput salate.

(Ne)isprana kinoa

Sirove semenke kinoe obložene su saponinom – jedinjenjem koje deluje kao prirodni pesticid. Konzumiranje saponina organizmu neće naštetiti, ali zbog njega su semenke često gorke, što vas može naterati da jelo s dodatkom kinoe bacite u smeće. Naravno, saponin možete ukloniti običnim ispiranjem vodom pre kuvanja, ipak nekad ni voda nije dovoljan saveznik za eliminisanje neželjenih jedinjenja sa semenki. Kako se ne biste mučili s time, birajte semenke kinoe koje su unapred isprane. Jesu li isprane ili nisu, lako ćete saznati na ambalaži. Što se tiče cene, isprane semenke kinoe nisu ništa skuplje od običnih.

Pogledajte i Jednostavan trik za uklanjanje pesticida s voća i povrća

Namirnica bez glutena 

Kinoa je već odavno poznata kao namirnica koja ne sadrži gluten, ali jedna studija koja je proučavala sastav 15 vrsta kinoe otkrila je da su dve sadržale određenu količinu glutena. Iako je kinoa koju možete naći na policama prodavnica oslobođena od glutena, ako bolujete od celijaklije ili ste jednostavno netolerantni prema glutenu, isplati se dobro pogledati sastav kinoe koju nameravate da kupite. 

Organska ili GMO?

Kinoa je izgrađena od jakog saponina, zato je poljoprivrednici ne moraju previše tretirati pesticidima. U većini slučajeva nije genetski modifikovana.

Pročitajte i Moćne semenke: lan protiv raka, susam za srce, čia za kosti...

Pametna konzumacija kinoe

Većina ljudi upoznata je s dobrim svojstvima kinoe, ali iako je zdravo konzumirati je gotovo svaki dan, ipak bi bilo pametnije da napravite mesta i za druge namirnice kojima ćete u organizam uneti ugljene hidrate. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal