Prema statistici, ljudi imaju tendenciju i stav da su samo zelene namirnice dobre, dok ostale obojene namirnice nazivaju rizičnim.
Međutim, danas nauka sugeriše da treba dodati puno boja na svom tanjiru za svaki obrok. Što više boja na tanjiru, više iznosa hranljivih materija i proteina ćete uneti u vaše telo.
Pogledajte i 6 alkalnih namirnica: Zašto je ova hrana dobra za vaše zdravlje
Kada je reč o beloj hrani, većina ljudi se ustručava da je konzumira. Međutim postoje bele namirnice koje su jako zdrave, sadrže hranljive materije kao što su kalcijum, kalijum i gvožđe i mogu imati dobar uticaj na telo.
Pečurke
Pečurke su zdrave i potrebno ih je konzumirati najmanje dva puta nedeljno. Jedna porcija pečuraka će vam obezbediti zdravu količinu vlakana i kalcijuma. Takođe sadrže samo 44 kalorija.
Ovas
Započnite dan posudom ovsene kaše. Ali, proverite da li ste se odlučili za med umesto šećera i birajte obrano ili bademovo mleko. Dodajte malo boje belom obroku, svežim voćem.
Karfiol
Da li ste znali da karfiol sadrži zdrav izvor glukozinolata i sumpor fitohemikalije koji pomažu u sprečavanju određene vrste raka? Dakle, dodajte ovu belu vegetarijansku namirnicu na tanjir da bi rak držali na odstojanju.
Pogledajte i 10 dobrih razloga da jedete karfiol
Repa
Repa sadrži dobre količine vitamina i minerala. Kada se kora ukloni, beli mesnati deo koji se konzumira sadrži vitamin C, vlakna i kalijum koji je zapravo dobar za imunitet.
Beli luk
Ako konzumirate hranu koja sadrži beli luk, zaštitićete se od najsmrtonosnije bolesti na svetu - raka. Beli luk ima osobine koje mogu da smanje rizik od pojave raka na želucu, debelom crevu i rektumu.
Pogledajte i Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak
Tofu
Tofu je još jedna zdrava bela hrana, koju treba da konzumirate barem jednom nedeljno. Tofu je bogat kalcijumom i vitaminima koji pomažu za obezbeđivanje mnogo energije.
Jaja
Više od polovine proteina jajeta se nalazi u belancima zajedno sa vitaminom B2 i niskim količinama masti i holesterola nego žumance. Dakle, konzumirajte više belanaca u vašoj ishrani.
Pogledajte i Šta će se desiti ako jedete jaja svaki dan?
Piletina
Piletina je skladište proteina. Što više proteina konzumirate, više energije ćete imati kada krene sagorevanje masti u organizmu. Isto tako, piletina pomaže u povećanju metabolizma tela.
Crni luk
Crni luk možete dodati bilo kojoj hrani. On čini obroke ukusnijim, ali donosi mnogo zdravstvenih benificija. Luk sadrži malo kalorija, sagoreva kalorije, a vegetarijanci mogu uživati u ovoj namirnici svaki dan.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: zenskimagazin.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom