Iako je maslac od kikirikija visoko kaloričan, ako jedete četiri kašike ovog namaza nedeljno smanjujete rizik od pojave gojaznosti.
Pogledajte i Napravite domaći puter od kikirikija (VIDEO)
Iako na prvu zvuči neverovatno da namaz koji u 100 grama sadrži više od 500 kalorija smanjuje rizik od gojaznosti, ovu činjenicu potvrdila je tromesečna studija objavljena u časopisu ‘Journal of Applied Research on Children’ koju su zajedno sproveli naučnici s univerziteta u Hjustonu i medicinskog fakulteta u Teksasu.
Istraživanje je sprovedeno na 257 školaraca koji su imali povećani rizik od gojaznosti, a rezultati studije pokazuju da su oni tinejdžeri koji su u svoju ishranu uključili maslac od kikirikija smanjili indeks telesne težine (BMI) za razliku od vršnjaka koji nisu jeli maslac od kikirikija. Gotovo polovina ispitanika maslac je dobijala 3-4 puta nedeljno, dok su ostali namaz od kikirikija konzumirali manje od jednom nedeljno.
Pročitajte i Ova hrana će vas zasititi, a ne goji
-Gojaznost je jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice- naglasio je jedan od članova istraživačkog tima Kreg Džonston i savetovao roditeljima da maslac od kikirikija svojoj deci ponude u zamenu za nezdrave grickalice.
Ipak, naučnici upozoravaju da maslac treba jesti umereno jer nezdrave prehrambene navike najčešći su uzrok prekomerne težine. To se većinom događa kada školarci nemaju tokom dana pristup ili mogućnost konzumiranja zdravih i uravnoteženih obroka.
Džonston naglašava i da borba protiv gojaznosti zahteva kreativna rešenja koja pomažu ljudima da upravljaju svojom težinom, apetitom i gladi na način da im se nudi društveno prihvatljiv izbor raznovrsne hrane.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: magazin.ba
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus