Laneno seme obiluje omega 3 masnim kiselinama, antioksidansima, estrogenom i vlaknima. Naučna istraživanja su pokazala da lan smanjuje rizik od srčanih oboljenja, raka, smanjuje upale i rešava problem zatvora. Postoji mnogo načina da lan dodate svojoj ishrani, uključujući da ga pečete, meljete, potopite u vodu ili dodate mleku.
Pogledajte i Šta se dešava sa telom ako svaki dan jedete seme lana
Ovo lekovito seme se obično jede celo, mleveno ili se konzumira laneno ulje. Najveća razlika između konzumiranja celog ili mlevenog lanenog semena je u varenju. Kada se konzumira celo, može se desiti da laneno seme samo prođe kroz vaš organizam i da se ne iskoristi sav njegov potencijal. Važno je da se seme dobro sažvaće pre gutanja da bi telo bolje apsorbovalo aktivne komponente. Ipak, najbolje je da svakog jutra konzumirate mleveno laneno seme. Sveže samleveno laneno seme iskoristite u roku od nedelju dana i čuvajte ga u frižideru kako ne bi izgubilo lekovita svojstva.
Pročitajte i 5 dobrih razloga da jedete ovsenu kašu
Dijetetičari kažu da je najbolje da se celo laneno seme ispeče ili proprži bez masti, a zatim samelje i doda raznim napicima, salatama ili varivima.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus