Za početak, važno je da znate da ukoliko golim okom primetite bilo kakve nečistoće ili prljavštinu u pirinču, odmah treba da ga operete. To se najčešće dešava kad kupujete pirinač u rinfuzu.

Pogledajte i 6 neuobičajenih upotreba pirinča

S druge strane, čak i ako vam se čini previše beo i nekako savršen, opet ga operite, jer se dešava da se u pakovani prinač iz uvoza dodaju raznorazne stvari, poput glukoze ili pirinča u prahu, kako bi bio savršeno beo. I još nešto, tvrdnja da se ispiranjem pirinča gube njegova važna hranljiva svojstva, nije tačna.

Pogledajte i Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali pirinač

Ukoliko operete prinač pre kuvanja možete da očekujete sledeće. Osim što ćete otkloniti nečistoću i višak skorba, kuvani pirinač biće rastresitiji i neće se kuvanjem pretovriti u lepljivu kašu.

To je naročito važno ako želite lep, rastresit obrok.

Pogledajte i Kako da skuvate savršen rastresit pirinač

Međutim, nema potreba da preterujete, lagano ga prstima mešajte, a vodu promenite jednom do dva puta. Voda nikada neće biti prozirna.

Dakle, odgovor je da, perite pirinač.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: blic žena