Za početak, važno je da znate da ukoliko golim okom primetite bilo kakve nečistoće ili prljavštinu u pirinču, odmah treba da ga operete. To se najčešće dešava kad kupujete pirinač u rinfuzu.
Pogledajte i 6 neuobičajenih upotreba pirinča
S druge strane, čak i ako vam se čini previše beo i nekako savršen, opet ga operite, jer se dešava da se u pakovani prinač iz uvoza dodaju raznorazne stvari, poput glukoze ili pirinča u prahu, kako bi bio savršeno beo. I još nešto, tvrdnja da se ispiranjem pirinča gube njegova važna hranljiva svojstva, nije tačna.
Pogledajte i Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali pirinač
Ukoliko operete prinač pre kuvanja možete da očekujete sledeće. Osim što ćete otkloniti nečistoću i višak skorba, kuvani pirinač biće rastresitiji i neće se kuvanjem pretovriti u lepljivu kašu.
To je naročito važno ako želite lep, rastresit obrok.
Pogledajte i Kako da skuvate savršen rastresit pirinač
Međutim, nema potreba da preterujete, lagano ga prstima mešajte, a vodu promenite jednom do dva puta. Voda nikada neće biti prozirna.
Dakle, odgovor je da, perite pirinač.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus