Američka administracija za hranu i lekove je nedavno iiznela nove smernice i uputstva koji se tiču konzumiranja zagorele hrane, uključujući i voljene hrskave krompiriće. Hrana koja se priprema na veoma visokim temperaturama može da sadrži viši nivo akrilamida, hemikalije za koju je dokazano da izaziva kancer kod životinja. 

Pogledajte i Pivo neutrališe otrovne materije mesa sa roštilja

Prema rečima hemičarke Loren Robin, akrilamid se stvara više u namirnicama biljnog porekla, kao što su krompir, pahuljice od žitarica i sušeno voće tokom prženja ili pečenja. Hemikalija nastaje od šećera i amino kiseline koja se prirodno nalazi u ovakvoj vrsti hrane. 

Nemoguće je da se akrilamid potpuno izbegne u ishrani, ali postoji način da se smanji količina koju unosimo. 

Pročitajte i Kako da uklonite pesticide s limuna i ostalih citrusa

Najpre, ne čuvajte krompir u frižideru. Na taj način se povećava nivo akrilamida tokom procesa kuvanja. Ovo povrće držite na tamnom i suvom mesti, a kada ga pripremate, ne dozvolite da poprimi braon nijansu. Isto važi i za hleb i peciva, izbegavajte ono reš pečeno.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa