Tim naučnika sa pensilvanijskog Univerziteta Skrenton tvrdi da kokice sadrže više antioksidanasa od voća i povrća. Ističu da jedna porcija kokica ima oko 300 miligrama antioksidanasa, što je skoro dvostruko više od 160 miligrama, koliko sadrži porcija bilo kojeg voća.

Otkriveno je da kokice sadrže koncentrat antioksidanata jer u sebi imaju samo 4% vode, dok u pojedinim vrstama voća i povrća taj procenat dostiže 90.

Takođe, otkriveno je da je u hrskavoj opni kokice najveća doza antioksidanata i vlakana.

Ipak, naučnici upozoravaju da ljudi ne smeju da zamene neophodnih pet porcija voća i povrća u toku dana kokicama, jer u njima nema veoma važnih vitamina i minerala.

„Kokice su odlična užina. To je jedina namirnica koja sadrži 100 odsto celo, neobrađeno zrno. Sve druge žitarice su obrađene i pomešane sa drugim sastojcima, pa čak i ako se reklamiraju kao ‘celo zrno’, to se odnosi samo na 51 odsto mase proizvoda”, kaže Džo Vinson, jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju.

Pogledajte i 6 načina da kokice učinite ukusnijim

Jedna porcija kokica sadrži više od 70 odsto dnevne potrebe za žitaricama.

„Prosečan čovek dnevno unese samo pola neophodne doze žitarica sa celim zrnom, a kokice mogu da popune taj nedostatak na veoma prijatan način”, zaključio je Vinson, koji upozorava i da je veoma važno kako se kokice pripremaju.

Priprema je veoma važna. Naime, kada se kokaju na vatri ili ringli imaju malo kalorija, dok one spremljene u mikrotalasnoj rerni imaju dvostruko više kalorija.

Vrlo je opasno to što kokice u pakovanju za mikrotalasnu rernu mogu da budu kancerogene, zbog sastojaka samog pakovanja.

Najzdravije su napravljene na starinski način. Dakle, treba staviti zrna kukuruza kokičara na malo vrelog ulja, posoliti, poklopiti i kada budu gotove, uživati.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: rts.rs/aura.ba