Turski pčelari prodaju "Vilin med" po ceni od 5.000 evra po kilogramu, što ga čini i najskupljim medom na svetu, piše Stil.
Radi se o 18 kilograma meda koji je pronađen u 1.800 metara dubokoj pećini u Dolini Saricayir u Artvinu, na krajnjem severoistoku Turske, prenosi agencija Anadolija.
Već je prodato šest kilograma, a lokalni pčelar Gunej Gunduz je naglasio je da je reč o visokokvalitetnom medu koji je u dubokoj pećini proizveden na prirodan način i na stenama bogatim mineralima. Stoga, tvrdi Gunduz, i cena ovog meda je samo na prvi pogled veoma visoka.
Pogledajte i Kako da prepoznate pravi med
Istakavši da se već tri generacije njegove porodice bave pčelarstvom, Gunduz je kazao da su još 2009. godine primetili pčele na ulazu u pećinu, a da su potom shvatili da bi u pećini moglo biti meda.
"Uz pomoć profesionalnih penjača smo ušli duboko u pećinu i na zidovima pronašli zalepljenu kuglu od 18 kilograma meda. Med smo poslali na analizu u prestižnu francusku laboratoriju. Nalazi i analize su potvrdili da se radi o visokokvalitetnom i mineralima bogatom medu koji je star sedam godina", rekao je Gunduz.
Kilogram ovog meda te 2009. godine prodat je na francuskoj berzi meda za neverovatnih 45.000 evra, a godinu dana kasnije kilogram je prodat farmaceutima iz Kine za 28.000 evra. Njegova trenutna cena u Turskoj je 5.000 evra.
Pogledajte i Sve blagodeti kombinacije meda i limuna
Naglasivši da se radi o medu koji se više koristi kao lek, i to za najteže bolesti poput raka, nego kao namirnica, Gunduz je rekao da se danas prodaje u bočicama od po 170 i 250 grama, ali brojni kupci se i dalje čude kako cena meda može da bude jednaka ceni automobila.
"Med je proizveden na prirodan način i bez košnica. Ovo područje je bogato endemskim i lekovitim biljem. Sve to utiče na njegovu cenu", otkrio je Gunduz.
On je rekao i da je turski med jedan od kvalitetnijih u svetu, ali da je njihov ugled u svetu ugrožen pojavom plagiranja i veštačkog meda.
"Veštački med se može testirati jedino u laboratorijama. Ovo je nepraktično za potrošače, pa moraju više da vode računa pri izboru pčelara, pa tek onda meda. Današnja cena pravog meda ne može biti ispod 15 evra", istakao je pčelar.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: eKapija.com
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom