Vino - 6 meseci
Ako ne možete da popijete celu flašu i znate da ga nećete koristiti za jelo, zamrznite ga. Pretočite ga u posude za led i kada se zamrzne, premestite u kese. Odlično će vam doći kada vam zatreba malo vina za kuvanje - u umacima i gulašima.
Pročitajte i Saveti za pravilno zamrzavanje hrane
Jaja - godinu dana
Razbijte jaja, umutite s mrvicom soli ili šećera, zavisno od toga da li su vam potrebna za slana ili slatka jela. Izlijte u kesice za zamrzavanje ili male posude koje se mogu dobro zatvoriti.
Smeđi pirinač - godinu dana
Ovaj pirinač sadrži više ulja od belog, pa ne može toliko izdržati na polici. Kako ga ne bi bacili, jer je šteta zbog njegovih hranjivih sastojaka bolje ga sačuvajte u zamrzivaču.
Maslac - 6 meseci
Kada naiđete na povoljnu akciju bez griže savesti kupite potrebnu zalihu i zamrznite. Tako ćete ga uvek imati pri ruci, a nećete morati da se brinete zbog isteklog roka.
Mleko - 3 meseca
Ako se u vašoj kući mleko troši u velikim količinama, zamrznite zalihu koju ćete uvek imati spremnu. Najbolje je da ga zamrzavate u posudama koje se mogu dobro zatvoriti. Pre upotrebe ga dobro promešajte. Preporučuje se da se mleko zamrzava u plastičnim posudama, umesto staklenih, jer se za staklo lepi deo mleka, pa tako ostajete bez kompletnih sastojaka.
Orašasti plodovi - 1-2 godine
Kako bi izbegli užegnutost ovih vrednih plodova zamrznite ih u plastičnim vrećicama.
Pročitajte i 7 namirnica koje ne treba zamrzavati
Paradajz sos - 3 meseca
Ako vam je sos u tubi trebao samo za jedno jelo i znate da ga nećete uskoro koristiti - zamrznite ga. Premestite ga u posudicu za led, a kada se smrzne u kese.
Hleb - 3 meseca
Ako ste jedni od onih koji bacaju puno hleba - zamrzavanje je pravo rešenje za vas. Ukus će mu biti i dalje odličan, a vi ćete prestati bacati i novac i namirnice.
Javorov sirup (100-postotni) - zauvek
Ako ga čuvate u zamrzivaču, može trajati večno.
Pročitajte i Kako da sprečite nastanaka leda u zamrzivaču
Sveži začini - bosiljak, peršun, celer - 6 meseci
Operite, posušite, iseckajte i napunite posudice za zamrzavanje. Malo ih prelijte vodom i zamrznite. Ta kockica ujedno je i idealna mera za većinu supa, čorbi i gulaša. Kada se smrznu u kockicama premestite ih u kese za zamrzavanje.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: 24 sata.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem