Ako ste neprestano u gužvi i nemate puno vremena za ručak, onda je suvo voće najbolji izbor. Grickanje suvog voća zadovoljiće glad i pružiti vam obilje vitamina i minerala.
Iako je sada vreme kada je sveže voće dostupno, idelana je prilika da nabavite suvo voće koje ćete moći da konzumirate i na jesen. U nastavku su neke od nutritivnih dobrobiti suvog voća.
Pročitajte i Zdrava poslastica: Napravite kolač sa suvim voćem
1. Kajsija
Kajsija je dobar izvor vlakana, bogata je gvožđem, vitaminima A i C, kalijumom, kao i antioksidansima. Ovo voće poboljšava krvnu sliku i dobro je za anemičare. Kajsija je takođe dobra za creva jer pomaže ljudima koji pate od loše probave i zatvora. Dnevno konzumiranje kajsija pomaže telu u borbi protiv infekcija, popravlja oštećena tkiva, gradi jake zube i kosti, pa poboljšava vid.
2. Smokva
Smokva sadrži vitamine K, B6, C, E, različite minerale i fosfor. Smokve su bogate bakrom koji je neophodan u izgradnji krvnih sudova. Ona nas takođe štiti od raka, dijabetesa, degenerativnih bolesti i infekcija.
3. Brusnica
Suve brusnice su naširoko korisne za lečenje problema urinarnog trakta. One takođe pomažu u borbi protiv bakterijske infekcije, srčih oboljenja, jačaju imuni sistem, pa imaju antikancerogena svojstva. Suve brusnice takođe pomažu u borbi protiv karijesa.
Pročitajte i Pečenica sa suvim voćem
4. Suvo grožđe
Ovo voće sadrži minerale poput kalcijuma, gvožđa, mangana, magnezijuma, bakra, fluora i cinka. Suvo grožđe deluje protiv upala i snižava holesterol. One takođe štite od raka debelog creva i raka prostate, ali i mnogih drugih bolesti, kao što su bolesti srca, bolesti živaca, Alchajmerove bolesti i virusne ili gljivične infekcije.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Zdrava krava
Salata sa tikvicama koja se slaže kao torta
Kolač sa pistaćima koji se ne peče
Rižoto sa spanaćem iz jedne šerpe gotov za pola sata
Minjon kocke sa urmama, pistaćima i belom čokoladom
Namaz od paradajza po turskom receptu