Ako ste neprestano u gužvi i nemate puno vremena za ručak, onda je suvo voće najbolji izbor. Grickanje suvog voća zadovoljiće glad i pružiti vam obilje vitamina i minerala.
Iako je sada vreme kada je sveže voće dostupno, idelana je prilika da nabavite suvo voće koje ćete moći da konzumirate i na jesen. U nastavku su neke od nutritivnih dobrobiti suvog voća.
Pročitajte i Zdrava poslastica: Napravite kolač sa suvim voćem
1. Kajsija
Kajsija je dobar izvor vlakana, bogata je gvožđem, vitaminima A i C, kalijumom, kao i antioksidansima. Ovo voće poboljšava krvnu sliku i dobro je za anemičare. Kajsija je takođe dobra za creva jer pomaže ljudima koji pate od loše probave i zatvora. Dnevno konzumiranje kajsija pomaže telu u borbi protiv infekcija, popravlja oštećena tkiva, gradi jake zube i kosti, pa poboljšava vid.
2. Smokva
Smokva sadrži vitamine K, B6, C, E, različite minerale i fosfor. Smokve su bogate bakrom koji je neophodan u izgradnji krvnih sudova. Ona nas takođe štiti od raka, dijabetesa, degenerativnih bolesti i infekcija.
3. Brusnica
Suve brusnice su naširoko korisne za lečenje problema urinarnog trakta. One takođe pomažu u borbi protiv bakterijske infekcije, srčih oboljenja, jačaju imuni sistem, pa imaju antikancerogena svojstva. Suve brusnice takođe pomažu u borbi protiv karijesa.
Pročitajte i Pečenica sa suvim voćem
4. Suvo grožđe
Ovo voće sadrži minerale poput kalcijuma, gvožđa, mangana, magnezijuma, bakra, fluora i cinka. Suvo grožđe deluje protiv upala i snižava holesterol. One takođe štite od raka debelog creva i raka prostate, ali i mnogih drugih bolesti, kao što su bolesti srca, bolesti živaca, Alchajmerove bolesti i virusne ili gljivične infekcije.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Zdrava krava
Za ova 3 jela su Srbi najviše tražili recept u 2024, iznenadićete se
Svečana slavska salata sa piletinom i šargarepom
Vojvođanska štrudla sa džemom
Slavski kolačići sa belom čokoladom i malinama
Svečana slana torta sa kuvanim jajima, cveklom i tunjevinom