Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto ne treba da stavite krišku limuna u piće

Evo zašto moramo da budemo oprezni kada u kafiću ili restoranu naručujemo piće sa kriškom limuna...

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Istraživači su u studiji iz 2007. godine koristili po krišku limuna iz dvadeset i jednog restorana, nakon čega su uzete i stavljene na ispitivanje.

Otkrili su da gotovo 70 odsto tih uzoraka poseduje 25 različitih vrsta mikroba. 

PROČITAJTE JOŠ: Čaša vode sa limunom - najzdraviji izbor za početak dana

"Mikrobi koji su pronađeni na uzorcima limuna mogu izazvati zarazne bolesti na različitim delovima tela, iako nije utvrđeno kolika je verovatnoća zaraze", napisali su istraživači. 

"Šefovi restorana treba da budu svesni da kriške limuna koje dodaju u pića mogu imati potencijalno patogene mikrobe", navedeno je u studiji. 

"Ljudi dodiruju limun, seku ga, prenose i stavljaju u čašu ili na ivicu čaše", rekao je doktor Filip Tierno, klinički profesor mikrobiologije i patologije na Univerzitetu Njujork i autor studije "Tajni život klica". 

Ali, bez obzira na rizik, Tierno je rekao kako on uvek traži limun za piće, a da će ga vratiti ukoliko vidi da je barmen stavio svoje prste preko ivice čaše ili ako koristi prljave krpe za čišćenje. 

PROČITAJTE JOŠ: Limun i maslinovo ulje kao saveznici u borbi protiv strija i nepravilnosti na koži

"Morate obratiti pažnju", rekao je on.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  

attachment-limun2
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Izvor: HR.N1

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti