Nije tajna da su glavobolje i migrene posledica stresa, zamora i dehidracije. Ali i ono što jedemo može biti uzrok ovih stanja. Statistike su pokazale da se kod 10 procenata ljudi koji imaju problema sa glavoboljom ispostavilo da je njihovo stanje prouzrokovano određenom hranom, piše Men's Health.

Tvrdi sir

Sirevi poput čedera, kamembera i plavog sira su sasvim sigurno veoma ukusni, ali u sebi sadrže i amino kiselinu tiramin koja može uzrokovati glavobolje. U suštini ljudsko telo nema problema da obradi tiramin, ali ako imate deficit određenih enzima broj amino kiselina u krvotoku će se povećati što će dovesti do rasta krvnog pritiska. Tiramin takođe utiče na rad hormona stresa- noradrenalina. Ova kombinacija hemikalija u mozgu i povećanog krvnog pritiska uzrokuje česte glavobolje. Što se tiče sireva, mnogo zdravija opcija su sveži sirevi.

Pročitajte i Prirodni lek za glavobolju

Crno vino

Bez sumnje, alkohol ima jak efekat na dehidraciju organizma. Crno vino sadrži tanine, flavonoide koje se nalaze u grožđu i koji vinu daju karakterističan ukus. Istraživanja su pokazala da tanin utiče na nivo određenih hemikalija, poput prostaglandina koje kasnije uzrokuju glavobolje. Međutim ne izazivaju sva crna vina glavobolje, a istraživanja su pokazala da su vrste poput kabernea i merloa manje bogate taninom, pa ređe izazivaju glavobolje u odnosu na vrste malbek i tanat.

Suhomesnati proizvodi i riba

Poput tvrdog sira i suhomesnate namirnice poput salama i kobasica su bogate tiraminom. Slična stvar je i sa dimljenom ribom posebno sa lososom, haringom i kavijarom. Ni druga suhomesnata hrana kao što su hot dogovi, kulen, slanina i šunka nisu previše dobar izbor ukoliko imate problema sa glavoboljom budući da su bogati nitratima i nitritima.

Kiseli kupus

Ova slana namirnica je dobra za vaš stomak, ali ne i nužno za vašu glavu. Fermentisana hrana poput kiselog kupusa sadrži visoke procente tiramina koji uzrokuju migrene.

Pročitajte i Pravilnom ishranom protiv glavobolje

Kafa

Mnoge glavobolje nastaju zbog proširenih krvnih sudova, a kofein upravo sužava krvne sudove pa se zato koristi u lečenju ove neprijatne pojave. Međutim, kod većine ljudi pića bogata kofeinom, poput kafe, gaziranih sokova ili crnih čajeva mogu izazvati glavobolju. Unosite najviše 200 miligrama kafe dnevno i tako ćete izbeći moguće glavobolje.

Suvo ili prezrelo voće

Prezrelo voće, poput avokada i banane zbog visokog procenta tiramina može izazvati glavobolje. S druge strane, voće iz konzerve ili na primer suvo grožđe i sušene kajsije takođe mogu biti čest uzrok bolova u glavi. Pored tiramina, ova vrsta namirnica u sebi ima i sulfite koji se povezuju sa ovom vrstom tegoba. Rezultati su pokazali da se veliki broj ljudi žali na glavobolju nakon uzimanja namirnica bogatih sulfitima.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa