Barena paprika somborka 

1 l sirća

3 l vode

1 kesica konzervansa

5 kašika šećera

3 kašike soli

1 kesica biber u zrnu

4 kg paprike somborke

Priprema: 

1. Očistiti papriku od semena.

2.  U šerpu staviti vodu, sirće, konzervans, šećer i so. Pustiti samo da proključa da se istopi šećer i so.

3.  Onda smanjiti vatru, pa spuštati paprike da se bare.

4. Bariti ih po jedan minut. Vaditi ih rešetkastom kašikom na tacnu. Kada su sve obarene slagati ih u tegle, a između njih sipati biber u zrnu.

5. Kada se paprike slože, preliti vrućom tečnošću u kojoj su se kuvale i zatvoriti metalnim čepom.

PROČITAJTE JOŠ: Aromatični džem od bresaka

Lovačka salata

1 kg šargarepe

2 kg paprike

2 veće glavice crnog luka

1 l kuvanog paradajza

1 veza peršunovog lišća

200 ml ulja

200 ml sirćeta

100 g šećera

1 kesica bibera u zrnu

3 kašike soli

1 kesica konzervansa

Priprema: 

1. Iseckati papriku na kockice, šargarepu na listiće i crni luk takođe na malo krupnije kockice. 

2. U šerpu sipati ulje, sirće, konzervans, so i šećer pa staviti da se zagreje i istopi.

3. Kada počne da vri dodati seckanu papriku, šargarepu, luk, seckano lišće peršuna, biber u zrnu i kuvani paradajz.

4. Podesiti ringlu na srednju temperaturu pa kuvati oko 30 minuta. Kad je gotovo odmah tako vruće sipati u tegle i zatvoriti metalnim poklopcem.

PROČITAJTE JOŠ: Slatko od smokava

Najbrži ajvar

3 kg crvenih paprika

2 veća patlidžana

biber u zrnu

ulje

1 glavica belog luka

šećer

pola šaše sirćeta

so

Priprema:

1. Paprike dobro oprati, očistiti i samleti.

2. Staviti na ulje i propržiti. 

3. Dodati samleveni patlidžan koji ste predhodno oprali i ogulili.

4. Nastaviti sa prženjem i dodati iseckan beli luk, so, sirće i bibera u zrbu po želji.

Savet plus:

Spremljen ajvar sipajte u predhodno zagrejane tegle i to dok je vruć. Kad zatvorite tegle okrenite poklopcem na dole.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  


Izvor: Oklagija