Barena paprika somborka
1 l sirća
3 l vode
1 kesica konzervansa
5 kašika šećera
3 kašike soli
1 kesica biber u zrnu
4 kg paprike somborke
Priprema:
1. Očistiti papriku od semena.
2. U šerpu staviti vodu, sirće, konzervans, šećer i so. Pustiti samo da proključa da se istopi šećer i so.
3. Onda smanjiti vatru, pa spuštati paprike da se bare.
4. Bariti ih po jedan minut. Vaditi ih rešetkastom kašikom na tacnu. Kada su sve obarene slagati ih u tegle, a između njih sipati biber u zrnu.
5. Kada se paprike slože, preliti vrućom tečnošću u kojoj su se kuvale i zatvoriti metalnim čepom.
PROČITAJTE JOŠ: Aromatični džem od bresaka
Lovačka salata
1 kg šargarepe
2 kg paprike
2 veće glavice crnog luka
1 l kuvanog paradajza
1 veza peršunovog lišća
200 ml ulja
200 ml sirćeta
100 g šećera
1 kesica bibera u zrnu
3 kašike soli
1 kesica konzervansa
Priprema:
1. Iseckati papriku na kockice, šargarepu na listiće i crni luk takođe na malo krupnije kockice.
2. U šerpu sipati ulje, sirće, konzervans, so i šećer pa staviti da se zagreje i istopi.
3. Kada počne da vri dodati seckanu papriku, šargarepu, luk, seckano lišće peršuna, biber u zrnu i kuvani paradajz.
4. Podesiti ringlu na srednju temperaturu pa kuvati oko 30 minuta. Kad je gotovo odmah tako vruće sipati u tegle i zatvoriti metalnim poklopcem.
PROČITAJTE JOŠ: Slatko od smokava
Najbrži ajvar
3 kg crvenih paprika
2 veća patlidžana
biber u zrnu
ulje
1 glavica belog luka
šećer
pola šaše sirćeta
so
Priprema:
1. Paprike dobro oprati, očistiti i samleti.
2. Staviti na ulje i propržiti.
3. Dodati samleveni patlidžan koji ste predhodno oprali i ogulili.
4. Nastaviti sa prženjem i dodati iseckan beli luk, so, sirće i bibera u zrbu po želji.
Savet plus:
Spremljen ajvar sipajte u predhodno zagrejane tegle i to dok je vruć. Kad zatvorite tegle okrenite poklopcem na dole.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Oklagija
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem