Organizam ujutro moramo napuniti energijom kako bi tokom dana mogao što bolje funkcionisati, a i dokazano je kako zbog doručka, tokom dana manje žudimo za grickalicama i manje jedemo tokom celog dana.

Jogurt sa šumskim bobicama

Sastojci:

- 250 dcl jogurta

- 125 g šumskog voća

- kašika limunovog soka i malo rendane kore limuna

- kašičica secakane mente

Priprema:

Pomešajte jogurt, limun, rendanu koru limuna i med u činiji pa dodajte šumsko voće i mentu.

Pogledajte i Šta će se desiti ako mesec dana jedete ovo za doručak

Zbog čega treba ovo da jedete?

- Sastojci ove kombinacije donose odlične ukuse za dobro jutro, a i "stisnuće" vaš želudac.

- Menta stimuliše probavne enzime koji masnoće iz jogurta pretvaraju u energiju.

- U limunu se, kao što je već dobro poznato, nalazi vitamin C, ali ono što o njemu možda ne znate je da je vitamin C antioksidans za koji se smatra da ubrzava potrošnju kalorija i do 25 posto.

Zelena kajgana

Sastojci:

- 2-3 jaja

- 1 kašičica maslaca

- 1 kašika svežeg vlašca

- 2 kašike svežeg peršuna

- 2 kašike bosiljka

Priprema:

Naseckajte sveže začine, a zatim umutite jaja, začine, so i biber. Na tiganj stavite kašičicu maslaca pa pričekajte da se otopi. Dodajte jaja i začine i mešajte do željene teksture, ali ne bi trebalo  duže od minut.

Pogledajte i Kvalitetan doručak - zdrav početak dana

Zbog čega treba ovo da jedete?

- U žumancetu u jajetu nalazi se esencijalni nutrijent kolin, koji je potreban za stvaranje jednog od najvažnijih neurotransmitera – acetil kolina. On je važan za REM spavanje, uzbuđivanje, učenje i motorne aktivnosti, kao i za kontrolisanje ritma srca.

- Jedno jaje osigurava oko 125 mg kolina, što je trećina dnevne ukupne potrebe.

- U svežim se pak začinima nalazi vitamin C koji će ojačati i vaš imunitet.

Jesenja ovsena kaša od jabuka

Sastojci:

- 125 g ovsene kaše

- 250 ml mleka od badema s vanilom

- pola kašike kombinacije začina – cimeta, muskantnog orašćića i đumbira

- pola jabuke

- pola kašičice smeđeg šećera

Priprema:

U činiju, čašu ili šolju pomešajte iseckanu jabuku, začine, šećer i prstohvat soli. Prekrijte posudu plastičnom folijom i probušite nekoliko rupica kako bi para mogla izaći. Ostavite u mikrotalasnoj dva minuta, odnosno dok jabuke ne omekšaju. Dodajte mleko i ovsenu kašu, promešajte i ostavite preko noći da odstoji. Ako ne želite da jedete hladno, možete i idući dan dodati ovas pa ponovo staviti u mikrotalasnu  na minut ili dva.

Pogledajte i Zdravlje u tanjiru: 9 ukusnih ideja za doručak

Zbog čega treba ovo da jedete?

- Osim što će vam ova kombinacija dati pravi ukus jeseni, odnosno pite od jabuka, sadrži sastojke koji su dobri za vaše zdravlje. Na primer, cimet je odličan za održavanje ravnoteže šećera u krvi, dok piment ima protuupalna i antitumorna svojstva.  

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa