Doručak je najvažniji obrok u danu jer obezbeđuje potrebnu energiju za ostatak dana, pa maksima dijete "Velikog doručka" Danijele Jakubović se bukvalno zalaže za realizaciju izreke "Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah".
U svojoj knjizi "Dijeta velikog doručka" Jakubović tvrdi da će doručak od 600 do 850 kalorija pre 9 sati ujutro delovati kao saveznik metabolizma i drastično podstaći mršavljenje i uravnotežiti hormone i sagoreti masne naslage.
Pogledajte i 3 recepta za doručak koji topi kilograme
"Obilan doručak zapaliće metabolizam, ali ključno je da doručak bude bogat proteinima i vlaknima. Ako se pridržavate svih pravila dijete, za 30 dana možete da smršate i do 10 kilograma, a istovremeno da jedete sladoled, picu i namirnice koje druge dijete ne dopuštaju", kaže Jakubović.
Kod strožije verzije dijeta Velikog doručka za doručak se unosi oko 600 kalorija, a za ručak i večeru do 300 kalorija, premda postoje i manje ograničavajuće verzije dijete.
"Doručak je važno da jedete već 15 minuta nakon ustajanja. Čak i oni koji ne osećaju glad ujutro nakon dve nedelje će se prilagoditi i buditi gladni", ističe Jakubović.
Pogledajte i Šta će se desiti ako mesec dana jedete ovo za doručak
Šta može da se jede
Svaki dan počinje obilnim doručkom i odvajanjem barem pola sata za uživanje u njemu. Primer doručka kojeg autorka ističe sastoji se od omleta s 3 belanca, 50 grama sira, 50 grama šunke, povrća, pola mafina sa sirom, žitnih pahuljica s 200 ml mleka, smutija od jagode i čokoladnog kolača.
Pogledajte i Doručak za mršavljenje: 5 namirnica za efikasan i zdrav gubitak kilograma
Iz dana u dan
Doručak treba da se sastoji od sedam porcija proteina među kojima su dve porcije mlečnih proizvoda, dve porcije ugljenih hidrata, dve porcije masnoća i jedna porcija slatkog dezerta.
Ručak se sastoji od tri porcije proteina, tri porcije niskokaloričnog povrća, dve porcije povrća sa skrobom i jedna porcija voća.
Večera se sastoji od tri porcije proteina, dve porcije povrća sa skrobom i dve porcije voća.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: express.hr
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi