Iako se svinjska mast na našem podneblju vekovima koristi kao primarna masnoća za pripremu slanih i slatkih jela, u poslednjih nekoliko godina, polako, ali sigurno pada u zaborav, a novije generacije je sve manje i manje koriste.

Pogledajte i 5 dobrih razloga da koristite svinjsku mast u ishrani

Mi za vas izdvajamo nekoliko fenomenalnih razloga zbog kojih ćete ponovo zavoleti mast.

Evo zašto bi trebalo da kuvate na masti

Pržena hrana je ukusnija. Ako pohujete meso, posebno piletinu, onda obavezno pomešajte ulje i mast jer će ukus biti neuporedivo bolji. Jedina začkoljica jeste što sve treba da pojedete dok je još toplo, jer mast nije baš primamljiva kad se ohladi. Ali sigurni smo da se piletina pripremljena na ovaj način neće dugo zadržati na stolu.

Mast je veoma svestrana. Mast savršeno dobro podnosi visoke temperature i ima visoku tačku dimljenja, što je čini savršenom za prženje. S druge strane prhka i dizana testa će sa mašću biti puno rastresitija i mekša.

Pogledajte i Zašto ne treba izbegavati svinjsku mast u ishrani

Sadrži manje zasićenih masti nego puter. Ne brinite, nećemo tvrditi kako je mast zdrava, ali istraživanja su dokazala da mast sadrži 20 odsto manje zasićenih masti nego puter. S druge strane sadrži više mononezasićenih masti što snižava LDL holesterol, a što je najvažnije uopšte ne sadrži trans masti.

Mast nema ukus slanine. Ako je to ono što vas plaši, brige nema jer se mast pravi uglavnom od loja koji obuhvata butine i bubrege i zato mast nema neki intenzivan ukus.

Pogledajte i Svinjska mast kao lek protiv kašlja, hemoroida, strija, bubuljica...

Povrće prženo na masti je hrskavije. Ako želite hrskavo, brzo prženo povrće onda morate koristiti mast, jer maslinovo ulje u pojedinim slučajevima povrće učini gnjecavim, što se sa masti sigurno neće dogoditi.

I na samom kraju, mast je sjajan način da iskoristite baš sve delove svinje, što je takođe jako bitno i to je jedan od razloga zbog kojeg je koriste i u najfinijim svetskim restoranima.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: lifepress magazin