1. Kuvamo na pogrešnoj temperaturi
Ukoliko pripremate jelo u kom ima mesa ili slanine, poželjno je na početku karamelizovati njihovu površinu da bi jelu podarili dubinu ukusa. To ćete postići ako meso sobne temperature stavite na dobro ugrejano ulje i pustite da meso dobije tamnosmeđu boju sa svih strana. Nakon toga važno je smanjiti temperaturu i dopustiti da se ostali sastojci nežno sljube. Kod variva je bolje kuvati polako i na manjoj temperaturi, nego brzo i na vrlo vrućem šporetu.
Pogledajte i 7 najčešćih grešaka u pripremi supe
2. Biramo pogrešnu šerpu
Ukoliko kuvate jelo za četvoročlanu porodicu ili veći broj ukućana, najbolje bi bilo upotrebiti veću šerpu u koju će stati sve namirnice. Ako nemate veću šerpu, dinstajte namirnice u etapama. Pretrpavanje namirnica u premalu šerpu će neravnomerno termički obraditi hranu zbog čega ćete biti razočarani krajnjim ukusom.
3. Solimo grahorice na početku kuvanja
Postoji neko nepisano pravilo da se pasulj i ostale grahorice poput leblebije, boba, sočiva i soje ne smeju soliti sve do pred kraj kuvanja. U suprotnom će se spoljna opna raspasti, a plod će ostati pretvrd. Da biste dobro skuvali grahorice, najvažnije je dobro ih namočiti dan pre termičke obrade.
Pogledajte i Najčešće greške u pripremi piletine
4. Povrće stavljamo u pogrešnom trenutku
Meso treba da se kuva duže od povrća, pa nema smisla stavljati sve namirnice u isto vreme. Korenasto povrće poput krompira, šargarepe i celera dovoljno je staviti na polovini kuvanja, dok je delikatne plodove poput tikvica i graška najbolje ubaciti pred sam kraj kuvanja jer im je potrebno tek nekoliko minuta. Isto važi i za sveže začinsko bilje.
Pogledajte i 5 korisnih saveta za pripremu pasulja
5. Mislimo da je zaprška jedini način za zgušnjavanje jela
Iako se u našem narodu ustalilo zgušnjavanje jela uz pomoć brašna i ulja, odnosno zaprške, to nije najzdraviji način da dovršite svoje kulinarsko umeće. Jelo možete zgusnuti tako što ćete u njega dodati komade krompira koji će tokom kuvanja ispuštati skrob te ga tako sprečiti da bude vodenast.
Gnječilcom za krompir možete usitniti deo povrća i tako osigurati gušću konzistenciju jela, ili u njega možete staviti lanene semenke.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: punkufer
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom