Med se vekovima koristi kao narodni lek, najčešće za brže zaceljivanje rana ali i kao dodatni izvor energije.
Protiv upala, kašlja i gripa - kod raznih upalnih procesa koristite đumbir u kombinaciji s medom i limunom. Pomešajte čajnu kašičicu đumbira u prahu s 200 g kristalizovanog cvetnog ili suncokretovog meda i jednu kašiku mešavine dodajte u 2 dl limunade i odmah popijte. Ako tu istu mednu mešavinu dodate u mlaki čaj s limunom, efikasno će pomoći kod kašlja, prehlade i gripa.
Protiv želudačne kiseline - kod pojačanog lučenja želudačne kiseline med se uzima dva sata pre jela otopljen u mlakoj vodi, dok se pri manjku želudačne kiseline uzima rastopljen u toploj vodi, pola sata pre obroka.
Pogledajte i Kako da prepoznate pravi med
Kod hroničnog gastritisa - mogu se upotrebljavati i med od nane ili livadski. Potrebno ga je uzimati oralno, 1 do 2 grama dnevno po kilogramu telesne težine, i to maksimalno 20 do 30 dana, nikako ne duže, a ukupnu dnevnu količinu podeliti na tri uzimanja.
Za grlo i sinuse - med u saću pomaže kod bolesti uha, grla i sinusa. Pet do šest puta dnevno po 15 minuta žvačite med i saće, a nakon toga ispljunite vosak.
Pogledajte i Vrste meda i njihova lekovita svojstva
Cvetni i livadski med za imunitet - za podizanje energije, regeneraciju organizma i imunitet pomešajte cvetni i livadski med sa sveže mlevenim polenom u razmeri 1:1 kg i u mešavinu dodajte 100 g sirovog mlevenog propolisa.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus