Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ove namirnice nikako ne stavljajte u mikrotalasnu

Neke od ovih namirnica verovatno ste već pripremali uz pomoć mikrotalasne, ali možda niste znali da to i nije najbolja ideja.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

1. Tvrdo kuvana jaja

Ne pokušavajte da skuvate jaja u mikrotalasnoj jer biste mogli da doživite pravu malu kuhinjsku katastrofu. Naime, nagli rast temperature u mikrotalasnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema kuda da izađe pa jaje može „eksplodirati“. Imajte na umu da se to najčešće događa tek nakon što kuvano jaje izvadite iz mikrotalasne, a niko ne želi ostatke vrelog jajeta po svojim rukama, licu i kuhinji.

Pogledajte i Saveti za čišćenje mikrotalasne rerne

2. Smrznuto meso

Odmrzavanje mesa u mikrotalasnoj možda je brzo, ali ipak pokušajte da izbegavate taj postupak. Zavisno od toga kakav komad mesa imate, tanji delovi mogu se početi kuvati, a deblji i dalje ostati smrznuti. Ako imate mikrotalasnu koja ne rotira namirnice, to dovodi do neravnomerne distribucije topline zbog čega bakterije koje se nalaze u mesu i koje bi toplina trebala uništiti zapravo samo dodatno narastu i razmnože se. Zato je najsigurnije ostaviti meso da se odmrzne u frižideru.

3.Mesne prerađevine

One u sebi sadrže konzervanse koji im produžavaju rok trajanja, a ti konzervansi postaju dodatno nezdravi za organizam prilikom zagrevanja u mikrotalasnoj. Nalet zračenja u mikrotalasnoj podstiče oksidaciju holesterola. Dokazano je da su nusprodukti te reakcije gori za naše arterije od "običnog" holesterola. 

4.Piletina

Salmonelu često nalazimo u mesu peradi, a pogotovo u piletini. Stoga je važno da je temeljno skuvamo kako bismo eliminisali bakterije iz nje. Mikrotalasna ne može potpuno i ravnomerno skuvati svaki deo piletine koja ima veću gustoću proteina pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu u mikrotalasnoj.

Pogledajte i Cakum-pakum trik za 5 minuta: Kako očistiti mikrotalasnu samo sa jednim limunom 

5. Pirinač

Nekuvan pirinač u sebi sadrži spore bakterija koje mogu preživeti kuvanje u mikrotalasnoj. U trenutku kada skuvan pirinač u mikrotalasnoj izvadite van i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu uzrokovati nimalo ugodne probavne smetnje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Zadovoljna

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti