Uvek su nas učili da, ako želimo da smršamo izbegavamo pirinač, testeninu i ostale namirnice pune škroba. Ipak, naučnici sa Šri Lanke su pronašli vrlo jednostavan način kako broj kalorija u pirinču, testenini i drugim namirnicama koje inače goje, tokom kuvanja možemo smanjiti i do 50 posto.
Pogledajte i 6 neuobičajenih upotreba pirinča
Evo šta morate uraditi kako bi i vama to uspelo:
1. Na svakih 65 grama nekuvanog pirinča, u kipuću vodu dodajte kašičicu zdravog ulja poput kokosovog ili maslinovog (na 65 grama pirinča koristite 0,3 litra vode).
2. Kuvajte pirinač kao i obično, a zatim ga ostavite da se preko noći ohladi u frižideru. Tokom hlađenja kalorije u njemu će se smanjiti, a evo i zašto je tako: proces hlađenja, zajedno sa zdravim uljima koje ste dodali vodi, povećava količinu otpornog škroba u pirinču, neprobavljivog ugljenog hidrata koje tanko crevo ne može preraditi pa se pretvara u glukozu. Otporni škrob ne apsorbuje se u tankom crevu pa neprobavljen dospeva u debelo crevo i može pomoći pri mršavljenju.
Pogledajte i Kako da skuvate savršen rastresit pirinač
Ponovnim zagrevanjem, kalorije u pirinču neće se povećati. Naučnici veruju da se ova metoda može koristiti i kod drugih namirnica bogatih škrobom kao što su testenina, grahorice, žitarice poput ovsene kaše i lukovica poput krompira. Naime, slična studija pokazala je da kuvanje, hlađenje i ponovno zagrevanje ovih namirnica znatno povećava količinu otpornog škroba.
Otporni škrob nije dobar samo kada želimo pojesti manje kalorija. On poboljšava i osetljivost na inzulin, podstiče rad creva i probave, duže nas drži sitima i pomaže u bržem sagorevanju masnog tkiva.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Zadovoljna
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem