Uvek su nas učili da, ako želimo da smršamo izbegavamo pirinač, testeninu i ostale namirnice pune škroba. Ipak, naučnici sa Šri Lanke su pronašli vrlo jednostavan način kako broj kalorija u pirinču, testenini i drugim namirnicama koje inače goje, tokom kuvanja možemo smanjiti i do 50 posto.

Pogledajte i 6 neuobičajenih upotreba pirinča

Evo šta morate uraditi kako bi i vama to uspelo: 

1. Na svakih 65 grama nekuvanog pirinča, u kipuću vodu dodajte kašičicu zdravog ulja poput kokosovog ili maslinovog (na 65 grama pirinča koristite 0,3 litra vode).

2. Kuvajte pirinač kao i obično, a zatim ga ostavite da se preko noći ohladi u frižideru. Tokom hlađenja kalorije u njemu će se smanjiti, a evo i zašto je tako: proces hlađenja, zajedno sa zdravim uljima koje ste dodali vodi, povećava količinu otpornog škroba u pirinču, neprobavljivog ugljenog hidrata koje tanko crevo ne može preraditi pa se pretvara u glukozu. Otporni škrob ne apsorbuje se u tankom crevu pa neprobavljen dospeva u debelo crevo i može pomoći pri mršavljenju.

Pogledajte i Kako da skuvate savršen rastresit pirinač

Ponovnim zagrevanjem, kalorije u pirinču neće se povećati. Naučnici veruju da se ova metoda može koristiti i kod drugih namirnica bogatih škrobom kao što su testenina, grahorice, žitarice poput ovsene kaše i lukovica poput krompira. Naime, slična studija pokazala je da kuvanje, hlađenje i ponovno zagrevanje ovih namirnica znatno povećava količinu otpornog škroba. 

Otporni škrob nije dobar samo kada želimo pojesti manje kalorija. On poboljšava i osetljivost na inzulin, podstiče rad creva i probave, duže nas drži sitima i pomaže u bržem sagorevanju masnog tkiva.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Zadovoljna