Pasulj spada u porodicu mahunarki i danas ima čak 70 različitih vrsta. Bogat je proteinima, ugljenim hidratima, vitaminima, mineralima, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama. Zbog izuzetne kalorične vrednosti, pasulj će vas dugo držati sitim, zbog čega je i omiljeni specijalitet u hladnim zimskim danima, kako postan, tako i mrsan sa rebarcima.

Međutim, pored velike uloge koju igra na trpezama, pasulj ima i izuzetno lekovito dejstvo, koristi se i u svrhe ulepšavanja.

Pogledajte i 6 recepata za jela sa pasuljem

Izdvajamo 3 načina na koje možete ovu zrnastu biljku da koristite:

Protiv svraba

Skuvajte 1 kg belog pasulja u 3 litre vode sa šakom listića ruzmarina. Kada se raskuva procedite ga, pa vodom u kojoj se kuvao ispirajte iziritirane delove tela. Ponavljajte postupak sve dok svrab na koži ne prestane..

Sprečava glavobolju

Stavite 500 g pasulja u šerpu, dodajte nekoliko čenova belog luka, prelijte vodom i kuvajte dok se ne raskuva. Potom zgnječite pasulj i pomešajte sa malo maslinovog ulja i sokom od limuna. Dobijenom kašom mažite slepoočnice dok glavobolja ne prestane.

Pogledajte i 5 korisnih saveta za pripremu pasulja

Prirodni lifting

Šolju pasulja ostavite potopljenu nekoliko sati u vodi, a zatim kuvajte dok ne omekša. Potom ga propasirajte i otarasite se ljuspica, pa dobijeni pire pomešajte sa sokom od pola limuna i kašikom maslinovog ulja. Sve dobro sjedinite i izmešajte i namažite na lice. Sačekajte 20 minuta i isperite mlakom vodom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Novosti