Pasulj je najpoznatiji i najrasprostranjeniji član porodice mahunarki na svetu.  Iako su kod nas najomiljenije bele sorte pasulja, crni pasulj je još korisniji. U njegovoj obojenoj ljusci postoji najmanje osam različitih flavonoida, uključujući antocijanin koji toj semenki daje moćnu antioksidansnu ulogu.

Pasulj je odlična namirnica za poboljšanje zdravlja srca. Koncentrisani je izvor prehrambenih vlakana, koji pomažu u smanjenju holesterola, i dobar izvor magnezijuma koji je važan za rad mišića i nervnog sistema. 

Pogledajte 6 recepata koje smo izdvojili za vas i uživajte u blagodetima pasulja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa


Klasičan kuvani pasulj

Čak i najjednostatvnije jelo, poput pasulja može biti kulinarsko remek-delo.

6 recepata za jela sa pasuljem
attachment-prebranac_n Foto: Profimedia/Shutterstock

Prebranac

Tradicionalno jelo, pravi gurmanski specijalitet u danima posta.

6 recepata za jela sa pasuljem
attachment-pikantan_pasulj_s_mlevenim_mesom_1_n Foto: Profimedia/Shutterstock
Pikantan pasulj s mlevenim mesom

Pravo jelo za ljubitelje gurmanskih specijaliteta.

6 recepata za jela sa pasuljem
attachment-salata_od_pasulja_n Foto: Profimedia/Shutterstock
Salata od pasulja

Ova salata se servira hladna, a možete je poslužiti i sa svežim ili barenim povrćem - kupusom, cveklom ili krastavcem.

6 recepata za jela sa pasuljem
attachment-paprike_punjene_pasuljem Foto: Profimedia/Shutterstock
Paprike punjene pasuljem 

Tradicionalno jelo koje vole sve generacije.

6 recepata za jela sa pasuljem
attachment-corbasti_pasulj_sa_belim_mesom_n Foto: Profimedia/Shutterstock
Pasulj sa pilećim belim mesom

Čorbi od belog i šarenog pasulja poseban ukus daje sočno pileće meso.