Vrlo su hranjive; bogate su vitaminima, mineralima i vlaknima. Imaju malo kalorija, ugljenih hidrata i masti, što ih čini jednim od najboljih voća za uravnoteženu ishranu.

Kupine sadrže samo 43 kcal na 100g. Bogate su hranjivim materijama pa su odlični izvori nekoliko ključnih nutrijenata. Kao rezultat toga, pomažu u borbi protiv hroničnih bolesti.

Pogledajte i  Kako da zamrznete maline i kupine

Vlakna u kupinama pospješuju probavu

Vlakna u kupinama mogu pospešiti probavu i pomoći u održavanju redovne stolice. 100 g kupina osigurava 5.3 g vlakana. Vitamin A u kupinama pozitivno utiče na probavni trakt i pomaže u održavanju zdrave sluznice, kao što je sluznica u unutrašnjosti usne duplje. 100 g sirovih kupina osigurava 4% dnevnih potreba za vitaminom A.

Pomažu kod kardiovaskularnih bolesti

Antocijanini iz kupina koji im daju ljubičastu boju, dokazano smanjuju upale i bore se protiv slobodnih radikala u telu koji uništavaju ćelije i dovode do bolesti srca. Vitamin C deluje kao antioksidans, a 100g ovih ukusnih bobica sadrži 21 g vitamina C što je 35% dnevnih potreba.

Važne su za održavanje čvrstih kostiju

Vitamini C i K te mineral mangan u kupinama imaju pozitivna delovanja na kosti. 100g kupina sadrži 19.8 mcg vitamina K što je 25% preporučenih dnevnih potreba za muškarce i žene. Vitamin C pospešuje sintezu kolagena, proteina u koštanom tkivu. Mangan takođe podstiče proizvodnju kolagena i aktivira enzime koji su važni za razvoj kostiju.

Pomažu u borbi protiv raka

Kupine duguju svoju ljubičastu boju antocijaninu, koji može pomoći u borbi protiv raka. On deluje kao antioksidans i ima sposobnost da uspori rast ćelija raka. Istraživanje je pokazalo da antocijanini pružaju prirodnu zaštitu od sunca i štite ćelije kože od oštećenja uzrokovanog izlaganju ultraljubičastim zracima. S obzirom da UV zrake imaju uticaj u razvoju raka kože, antocijanini pozitivno deluju na njegovo sprečavanje.

Pogledajte i Kako da napravite domaće kupinovo vino (RECEPT)

Uništavaju oralne bakterije

Konzumiranje kupina može pomoći u uništavanju oralnih bakterija koje uzrokuju razne bolesti. One sadrže galne kiseline, rutin i elaginske kiseline, koje mogu imati antivirusna i antibakterijska svojstva. Istraživanja su pokazala da ekstrakt kupine ima sposobnost da ubije patogene koji uzrokuju bolesti. Zbog toga je odličan za sprečavanje ili lečenje infekcija.

Štite kožu od UV zraka

Kao i sve bobice, kupine su odličan izvor elaginske kiseline, antioksidansa koji je koristan u zaštiti kože od oštećenja od UV zraka. Istraživanja su pokazala da elaginska kiselina može ublažiti oštećenu kožu od sunca. Vitamin C pomaže u zaceljivanju rana, a može čak i smanjiti pojavu bora. Istraživanja su pokazala da cijanidin-3-glukozid, jedinjenje pronađeno u kupinama, može pomoći u sprečavanju raka kože.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: kiwi.hr