Bakin lek protiv glavobolje – kafa s limunom koja se najčešće pije sa začepljenim nosom i grimasom na licu – ne mora biti loš. Možda smo ga samo posluživali na manje ukusan način nego što to čine u Alžiru i Portugalu.

Ledena kafa s limunom osvežava i razbuđuje, a poželite li joj dati i mirisnu notu, dodajte nekoliko listića nane te pokoju kap ruma kao što to čine u Portugalu. Iako svaka kuća ima svoj recept, najlakše je uliti hladnu zaslađenu kafu u čašu s ledom i kriškom limuna.

Pomaže li mazagran protiv glavobolje, nismo isprobali, ali definitivno razbuđuje i poboljšava koncentraciju. Napitak ime navodno duguje tvrđavi Mazagran u Alžiru gde su francuski kolonijalisti za vreme vrućih dana ispijali piće pripremljeno od hladne vode i sirupa od kafe kako bi oterali vrućinu i vratili snagu. Nakon povratka u Pariz počeli su je posluživati u visokim čašama.

Pogledajte i Napitak koji vraća snagu i jača organizam: Najbrži i najjeftiniji smuti na svetu

SASTOJCI

5 kašičica mlevene kafe

2 šolje vode za kafu

2 limuna

2 šolje vode za limunadu

4 kašičice šećera

1 kašika ruma

kriške limuna

kockice leda

PRIPREMA

Zakuvajte jaku crnu kafu sa šećerom (količine prilagodite ukusu) pa dodajte rum. Ostavite neka se hladi oko pola sata. Limun iscedite i pomešajte s vodom, a drugi narežite na kriške. Ulijte limunadu u čaše s ledom pa dodajte i kafu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: punkufer.dnevnik.hr