Preparati za neutralisanje neprijatnog zadaha nakon konzumiranja belog luka ne postoje, međutim, neke namirnice će ga zaista eliminisati.

Kako ne biste izbegavali beli luk zbog neugodnog mirisa, imamo rešenje.
Razlog zbog kog snažni miris luka ostaje tako dugo nakon jela jeste što se tokom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz belog luka. Upravo zato osvežavajuće vodice za usta neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris belog luka. Ali neke namirnice hoće.
Pročitajte i Korostite beli luk kao lek? Izbegnite ove greške
Istraživači tvrde da bi uz beli luk ili nakon jela s njim trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, celer, krompir, peršun, bosiljak, nana ili pečurke, jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u hemijskoj reakciji reagiovati sa sumporom iz belog luka i tako neutralisati snažan miris.
Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovu njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, nivo sumpora bila je znatno niža u dahu volontera. Najviše fenola ima u nani, ali naučnike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, efikasno suzbija miris belog luka.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: vecernji.hr