Kako ne biste izbegavali beli luk zbog neugodnog mirisa, imamo rešenje.
Razlog zbog kog snažni miris luka ostaje tako dugo nakon jela jeste što se tokom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz belog luka. Upravo zato osvežavajuće vodice za usta neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris belog luka. Ali neke namirnice hoće.
Pročitajte i Korostite beli luk kao lek? Izbegnite ove greške
Istraživači tvrde da bi uz beli luk ili nakon jela s njim trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, celer, krompir, peršun, bosiljak, nana ili pečurke, jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u hemijskoj reakciji reagiovati sa sumporom iz belog luka i tako neutralisati snažan miris.
Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovu njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, nivo sumpora bila je znatno niža u dahu volontera. Najviše fenola ima u nani, ali naučnike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, efikasno suzbija miris belog luka.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: vecernji.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus