Kako ne biste izbegavali beli luk zbog neugodnog mirisa, imamo rešenje. 

Razlog zbog kog snažni miris luka ostaje tako dugo nakon jela jeste što se tokom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz belog luka. Upravo zato osvežavajuće vodice za usta neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris belog luka.  Ali neke namirnice hoće.

Pročitajte i Korostite beli luk kao lek? Izbegnite ove greške

Istraživači tvrde da bi uz beli luk ili nakon jela s njim trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, celer, krompir, peršun, bosiljak, nana ili pečurke, jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u hemijskoj reakciji reagiovati sa sumporom iz belog luka i tako neutralisati snažan miris. 

Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovu njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, nivo sumpora bila je znatno niža u dahu volontera.  Najviše fenola ima u nani, ali naučnike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, efikasno suzbija miris belog luka. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/  

Izvor: vecernji.hr