1. Jabuke
Jabuke je moguće kupiti tokom cele godine, ali oktobar je idealni mesec da naberete ili kupite manje poznate sorte. Ne čudi što se u ovom mesecu (20. oktobra) širom sveta slavi Svetski dan jabuka. Domaća i zrela jabuka odličan je izvor vitamina, minerala i prehrambenih vlakana, a osim zdravih plodova moguće ih je iskoristiti za pripremu zimnice ili pečenje pita.
Pogledajte i 5 sorti jabuka za svačiji ukus
2. Kruška
Rane kruške trebale bi se konzumirati kada su mekane na dodir, jer tada pršte ukusom i aromom. Baš poput jabuka, i kruške ovog meseca dolaze u različitim sortama, pa svakako valja istražiti to obilje. Ova voćka je odličan izvor kalijuma koji reguliše rad krvnog sistema, i učestvuje u izgradnji kostiju i zuba.
3. Grožđe
U oktobru grožđe doživljava vrhunac sočnosti i slasnosti, pa je ovaj mesec idealan za kupovinu omiljenih bobica, posebno onih crnih sorti. Bobice postaju šećerno slatke, pa ih je najbolje jesti direktno s grozda. U hrskavom grožđu se nalazi značajna količina vitamina B i C, kao i polifenola koji štite srce i krvni sistem od bolesti.
Pogledajte i Šta je zdravije crno ili belo grožđe?
4. Bundeva
Oktobar je idealno vreme da kupite bundevu i isprobate neke od jesenjih specijaliteta. Ovo povrće prepuno je beta-karotenima koji jačaju imunitet tela od sezonskih prehlada, i štiti organizam od uticaja slobodnih radikala.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Punkufer.hr
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu