Zamrzivač mora biti pun

Ako ste mislili da pretrpavanje zamrzivača troši struju i ne garantuje kvalitet zamrzavanja, varate se. Polu prazan ili prazan zamrzivač mnogo je veći potrošač električne energije nego što mislite.

Zamrznute namirnice održavaju temperaturu puno lakše pa cirkulacija hladnog vazduha u tom slučaju puno je slabija i time garantuje uštedu.

Pogledajte i Saveti za pravilno zamrzavanje i odmrzavanje mesa

Hranu uvek umotajte pre zamrzavanja

Hrana koja je direktno u dodiru s ledenom površinom može se oštetiti i promeniti strukturu. Kako biste to sprečili, pre zamrzavanja uvek zapakujte namirnice u plastične kese.

Isto tako, meso pre zamrzavanja možete marinirati u ulju i začinima i time sačuvati njegovu svežinu i mekoću.

Pogledajte i 7 namirnica koje ne treba zamrzavati

Hranu zamrzavajte u manjim porcijama

Pre nego što zamrznete namirnice, umesto da ih spakujete zajedno, rasporedite ih u manje porcije. Na vaj način možete birati količinu koju ćete pripremiti, ali i uštedeti vreme i energiju, jer se manja količina hrane brže zamrzava.

Pogledajte i I ove namirnice možete zamrznuti

Ako sumnjate u kvalitet hrane, ne zamrzavajte je

Hrana kojoj je istekao rok, koja je već jednom zaleđena i potom odleđena ili ona koja je stajala na toplom predugo ne bi se trebala naći u vašem zamrzivaču.

Iako vrlo niske temperature čuvaju namirnice, one ne mogu uništiti bakterije i mikroorganizme koji su se nastanili na hrani.

Pogledajte i 10 saveta za pravilno zamrzavanje hrane

Ne zaboravite da odledite zamrzivač

Iako to mnogima predstavlja pravu muku, zamrzivač bi svako trebao, s vremena na vreme, da odledi i očisti. Slojevi leda koji nastaju po zidovima  zamrzivača smanjuju njegovu učinkovitost i troše električnu energiju, a u naslagama leda se mogu sačuvati bakterije i virusi preneseni hranom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna