Zubni kamenac je tvrda naslaga na zubima nastala mineralizacijom plaka koja se s vremenom taloži.
Kada plak stoji na zubima duže vreme, pod uticajem minerala iz pljuvačke, na zubima se stvara zubni kamenac. Plak je obilniji ako se uzima kašasta, mekana i lepljiva hrana bogata ugljenim hidratima (slatkiši, beli hleb, peciva, ušećereno voće).
Kako biste se rešili ove ružne pojave koja zbog nakupljanja bakterija uzrokuje i upalu zubnog mesa (gingivitis i paradontitis), pomozite sebi kućnim preparatima.
Recept 1:
Sastojci:
30 grama orahove ljuske i malo vode
Priprema:
Prema savetu koji smo pronašli na stranici healthyfoodstar.com, potrebno je staviti ljuske oraha u lonac, dodati vode i kuvati to 15 minuta.
Umočite četkicu za zube u dobivjenu smesu i perite njome zube 5 minuta. Ponovite ovu proceduru u jutarnjim, popodnevnim i večernjim satima.
Recept 2:
Sastojci:
4 kašičice semenki suncokreta
4 kašičice lipinog cveta
1 litra vode
Priprema:
Stavite sastojke u posudu, prelijte vodom i kuvajte na laganoj vatri pola sata. Perite zube ovom mešavinom nakon svakog jela.
Recept 3:
Jabukovo sirće se takođe može koristiti za uklanjanje kamenca, ali samo jednom nedeljno.
Stavite malo jabukovog sirćeta u usta, grgoljite i trljajte zube četkicom. Ispljunite.Temeljno isperite usnu duplju vodom da se ne bi oštetila zubna gleđ
Recept 4:
Uzmite tri kašike lišća gorskog pelina (Artemisia absinthum) pa prelijte s četiri decilitra provrelog vina. Ostaviti da se ohladi i odstoji poklopljeno dva sata.
Zatim procediti i prati zube tom tečnošću više puta na dan.
Imaćete lepe i zdrave zube bez kamenca.
Recept 5:
Kako navodi stranica healthyfoodhouse.com soda bikarbona vam takođe može pomoći da otklonite zubni kamenac.
Stavite malo sode bikarbone na navlaženu zubnu četkicu i njome očistite kamenac.
U kašičicu sodi bikarboni možete dodati i malo soli te s tom kombinacijom prati zube.
Pre upotrebe prirodnih lekova obavezno konsultujte svog stomatologa.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: nezavisne.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus