U svakodnevnoj ishrani sve češće koristimo začine kojima oplemenjujemo i najjednostavnija jela. Bez obzira je li reč o slanom obroku ili ukusnom desertu, ove nam biljke pomažu u održavanju zdravog i vitalnog tela.
Međutim, neki od začina nam takođe pomažu i pri topljenju kilograma.
1. Cimet
Jedna kašičica cimeta dnevno snižava nivo šećera u krvi i podstiče lakše varenje ugljenih hidrata. Takođe snižava LDL (loš holesterol) od sedam do 27 procenata i holesterol između 12 i 26 posto. Njegova dodatna prednost je smanjivanje mogućnosti pojave metaboličkog poremećaja uočenog u slučaju pred-dijabetesa.
Ali niti s ovim mnogima omiljenim začinom toplog mirisa ne treba preterivati. Sastojak u njemu sadržan, spoj kumarin u prevelikim količinama može da prourokuje oštećenje jetre.
Pogledajte i Cimet u službi lepote
2. Ljuta papričica
Ova vrsta papričice u sebi sadrži komponentu kapasaicin koja joj daje pikantnu aromu i čini je prvim prirodnim sastojkom koji može da podstakne nervni sistem da podigne telesnu temperaturu. Ukoliko niste ljubitelj začinjenog ukusa, ovaj korisni sastojak možete konzumirati i u obliku tableta.
3. Crni biber
Uz so, biber je najčešći začin u jelima i najmanje ambicioznih kuvara. Ove samlevene crne kuglice poboljšavaju varenje i podstiču apsorpciju hranljivih materija. Njihov glavni sastojak piperin, zaslužan za papreni ukus ovog začina, ubrzava metabolizam.
Ako želite tu korisnu osobinu bibera iskoristiti u najvećoj meri, najbolje je upotrijebiti ga sveže mlevenog.
Pogledajte i Biber podstiče varenje
4. Semenke slačice
Kao i svi ostali začini na ovoj listi, semenke od kojih se proizvodi senf ubrzavaju sagorevanje hrane. Samo nekoliko sati nakon konzumiranja obroka metabolizam se ubrzava za 20 do 25 posto, što znači da u obroku od 750 kalorija sagoreva njih 45.
5. Đumbir
Osim naglašenih diuretičkih osobina, ovaj neugledni koren je prozvan tonikom za celi sistem za varenje. Pojačava varenje i preradu hrane u želucu i deluje kao jak antiseptik koji uravnotežuje crevnu floru.
Pogledajte i 11 impresivnih činjenica o đumbiru
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu