Razlog zbog koga je čips nezdrav leži u činjenici što se kriške krompira duboko prže u biljnom ulju upijajući velike količine masnoća. Pri tome dobar deo masnoća čine zasićene masne kiseline dokazano nepovoljnog uticaja na zdravlje srca i krvnih sudova.
Čips takođe sadrži puno soli, koja sa sobom nosi rizik od povišenog krvnog pritiska.
Dodatno, prženjem na visokim temperaturama kao nusprodukt u čipsu nastaje potencijalni karcinogen, akrilamid. Naravno, potreban je unos velikih količina čipsa i akrilamida da bi se ispoljio negativan uticaj, ali ako se u obzir uzmu deca čije je telo osetljivije i manje, a želja za čipsom velika, nije nerealno govoriti o štetnosti ove grickalice.
Prihvatljivija alternativa klasičnom čipsu su domaći čipsevi od voća i povrća. Plodovi se, naime, suše, a ne prže, zbog čega je količina masnoće minimalna, dodatak soli nepostojeći, a istovremeno ostaju sačuvani vredni minerali i vitamini, kao i prehrambena vlakna blagotvornog uticaja na zdravlje.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus