Razlog zbog koga je čips nezdrav leži u činjenici što se kriške krompira duboko prže u biljnom ulju upijajući velike količine masnoća. Pri tome dobar deo masnoća čine zasićene masne kiseline dokazano nepovoljnog uticaja na zdravlje srca i krvnih sudova.

Čips takođe sadrži puno soli, koja sa sobom nosi rizik od povišenog krvnog pritiska.

Pročitajte i Šta se događa sa organizmom kada prestanete da jedete čips

Dodatno, prženjem na visokim temperaturama kao nusprodukt u čipsu nastaje potencijalni karcinogen, akrilamid. Naravno, potreban je unos velikih količina čipsa i akrilamida da bi se ispoljio negativan uticaj, ali ako se u obzir uzmu deca čije je telo osetljivije i manje, a želja za čipsom velika, nije nerealno govoriti o štetnosti ove grickalice.

Prihvatljivija alternativa klasičnom čipsu su domaći čipsevi od voća i povrća. Plodovi se, naime, suše, a ne prže, zbog čega je količina masnoće minimalna, dodatak soli nepostojeći, a istovremeno ostaju sačuvani vredni minerali i vitamini, kao i prehrambena vlakna blagotvornog uticaja na zdravlje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Gastro