1. Smeđkaste kruške i banane isecite u staklenu posudu, pospite cimetom i stavite u mikrotalasnu na pet minuta. Ovako pripremljeno voće idealno je za brzi obrok.
Ako imate nešto više vremena i jabuke koje već duže stoje u frižideru, možete probati sledeće: Isecite ih na što sitnije komade i kuvajte u malo vode, dok ne ispari, a jabuke se gotovo raspadnu. Umešajte kašičicu meda i malo cimeta. Odlično se kombinuje uz ovsenu kašu.
Pogledajte i Zdrava poslastica: Napravite kolač sa suvim voćem
2.Kocke leda takođe možete napraviti od ne baš najsvežijeg voća. Izmiksajte ga u sokovniku i blenderu pa zamrznite u kalupu ili kesicama za led. Biće savršen dodatak koktelima, frapeima ili mineralnoj i običnoj vodi. Svaku vrstu voća možete zamrzavati zasebno ili ih kombinovati po želji.
3.Jako zreli kivi može poslužiti kao marinada za meso. Sadrži enzim aktinidin koji razgrađuje proteine. Zgnječite dva kivija, dodajte im dve kašike maslinovog ulja, kašičicu jabukovog sirćeta i skratite vreme mariniranja za pola.
4.Umesto šećera u smesu za palačinke dodajte banane ili borovnice. Pritom ne mislimo na klasične palačinke, već one deblje, tzv. američke. Ako dodajete javorov sirup, takođe pripazite na količinu da palačinke ne budu preslatke.
5.Nikad ne bacajte avokado. Bez obzira na izgled, uvek se može iskoristiti za čokoladni umak. Pomešajte ga s rastopljenom tamnom čokoladom i dobićete zdrav čokoladni namaz. U njega možete iseći omiljeno voće, a savršenog je okusa i u kombinaciji sa svežim grejpom. Poslastica prepuna vitamina K i E.
6.Banane kojima je kora već potpuno smeđa, najbolje su za banana bread (hleb s bananom).
Pogledajte i kako da napravite Banna hleb
7.Prezrelo voće odlična je zamena za ulje i jaja u receptima za braunije i mafine. Osim što će biti zdraviji, kolaču će dati slatkoću i gustoću.
8.Ako u frižideru imate smežuran paradajz, stavite ga na papir za pečenje i sušite u rerni na niskoj temperaturi otprilike 12 sati. Čuvajte ga u zatvorenoj kutiji. Odličan je u raznim sendvičima i salatama, a možete mu dodati i prezrele dinje, ananas ili različite bobice.
9.Premekana kruška i ne najsvežije grožđe dobro je ispeći u rerni. Na taj način pojačava se njihova prirodna slatkoća pa se odlično kombinuju s, na primer, činijom žitarica.
10.Želite li koktelu dodati svežu aromu, od prezrelog voća napravite pire i zatim ga procedite u čašu.
Pogledajte i 7 efikasnih trikova da povrće i voće ne istruli u frižideru
11.Jako smeđe i aromatične banane možete umešati u jaja ili samo belanca (zavisno šta jedete) kako bi omlet bio bogatije teksture i ukusa. A odlične su i kao jedan od sastojaka zdravih, ovsenih keksića.
12.A ono što uvek možete napraviti bez obzira kojem je voću gotovo istekao rok trajanja, je dodati ga u smuti. Za smuti nije važna tekstura, a poželjna je slatkoća koju prezrelo voće ima.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Zadovoljna
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom