Tradicionalno, čapatiji se prvo peku na suvom tiganju ili ploči, a zatim na otvorenom plamenu. Zabavni za pripremu, čapatiji su i zdravi i ukusni.
Vreme pripreme: 30 min (plus testo mora da odstoji 30-60 minuta)
Sastojci za 10-ak čapatija:
200 g graham (integralnog) brašna
200 g polubelog brašna (tip 850)
1 kašika pšeničnih klica
so
voda po potrebi
maslac za premazivanje pečenih čapatija
Pogledajte i Humus
Pomešajte sve sastojke i polagano dodajte vodu kako biste umesili meko, elastično i glatko testo koje se ne lepi.
Mesite oko 5 minuta, pa ostavite da odstoji oko 1 sat pokriveno.
Ponovno premesite testo i od njega formirajte 10-tak kuglica. Zagrejte tiganj na vatri.
Kuglicu testa razvaljajte daskom za valjanje na pobrašnjenu podlogu. Razvaljajte je u tanki disk što savršenijeg okruglog oblika prečnika oko 15 cm, a debljine oko 3 mm.
Pažljivo podignite čapati i otresite ga od suvišnog brašna, pa ga stavite na vruć tiganj vodeći računa da vam se ne izgužva.
Pecite s jedne strane oko minut, odnosno dok se na vrhu čapatija ne pojave mali mehuri.
Okrenite ga pažljivo hvataljkama i pecite oko minut s druge strane dok se ne pojave smeđka mesta.
Ako nemate plin, pripremu čapatija završite u tiganju.
Okrenite ga još jednom dok se ne naduva kao balon i ne dobije smeđe i crne mrljice.
Ako imate plin, uzmite čapati hvataljkama s tiganja i držite ga 5 cm iznad otvorenog plamena.
Čapati će se naduvati poput balona, a znaćete da je gotov kad po sebi dobije male smeđe i crne mrlje.
Stavite ga na tanjir, pokrijte čistom krpom i kad se malo ohladi, premažite ga maslacem.
Servirajte ih tople.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Atma
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom