Pogače, pica i hleb pripremljeni od domaćeg dizanog testa su najukusniji. Mnogo faktora utiče na to da li će pecivo uspeti.

Najvažnije je da se testo dobro digne, a da bi to se ostvarilo, prostorija u kojoj mesimo kvasac ne sme biti hladna, nego topla.

Ako želite da testo bude sočnije, količinu mleka koje stavljate u njega zamenite jogurtom ili kiselim mlekom.

Pogledajte i Kako da napravite domaći hleb (VIDEO)

Ako volite lagana testa, koristite skrobno brašno. I glatko brašno omogućiće da testa budu lagana, dok oštro možete staviti u palačinke.

Ako niste sigurni koje brašno staviti u koji kolač, napravite smesu od pola oštrog i pola glatkog brašna.

Svi sastojci moraju biti sobne temperature. Za slatko testo stavite 500 g brašna u posudu, napravite na sredini udubljenje, razmrvite unutra kockicu kvasca i pomešajte sa 60 g šećera, 100 ml mlakog mleka i malo brašna s ruba. Ostavite to ‘predtesto’ da se diže oko 15 minuta.

Predtestu dodajte 100 ml mlakog mleka, 100 g mekog maslaca, prstohvat soli i 1 jaje. Miksajte mikserom dok se testo ne počne odvajati od zidova posude. Potom dobro izmesite rukama na pobrašnjenoj radnoj površini.

U posudi prekrijte tijesto folijom ili čistom kuhinjskom krpom. To ga štiti od dolaska vazduha i sprečava da se gornji sloj osuši, stvrdne, odnosno da se testo ne digne.

Stavite posudu na toplo mesto, na primer blizu peći ili u prernu (na 50 stepeni, bez strujanja vazduha, a vrata neka budu malo otvorena). Ostavite da se testo diže dok se volumen ne udvostruči. To traje od 45 do 90 minuta, u zavisnosti od testa.

Premestite još jednom testo i stavite ga u željeni kalup. Ostavite da se diže još 30 minuta.

Pročitajte  i Kako da osvežite stari hleb (VIDEO)

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: kuhaj.hr