Kao što podvrste određene namirnice ime dobijaju po njihovom otkrivačima i uzgajivačima, tako i komplikovanija jela nose imena po njihovim izumiteljima i muzama.

Crepes Suzette – Palačinke Suzette 

Tanke palačinke prekrivene umakom od karameliziranog šećera i pomorandže izumeo je francuski kuvar Auguste Escoffier u čast glumice i barunice Suzane Rejčenberg  koja je rođena u drugoj polovini 19. veka, a koja je nastupala na pozornici pod nadimkom Suzette. Ovog slavnog kuvara nazivaju i pradedom moderne francuske gastronomije jer je usavršio tradicionalne tehnike pripremanja hrane, a hranu odveo na nov i viši nivo. 

Odrezak Salsberi

Doktor Džejm Salsberi je 1886. godine izumeo ovaj odrezak od mlevenog goveđeg mesa i začina jer je verovao da će njegova konzumacija pomoći u lečenju gihta, bronhitisa i tuberkuloze. Američki lekar je smatrao da bi ovaj odrezak bolesnici trebalo da jedu tri puta dnevno, i da bi pre svakog obroka trebalo da  popiju čašu vruće vode. Odrezak Salsberi u svetu se često upoređuje s odreskom koji ide u hamburgere, ali je po svom izgledu i sastavu mnogo bliži domaćim faširanim šniclama.

Jaja na benediktinski način

Legenda kaže da je njujorški broker i znani partijaner Lemjuel Benedkt nakon jedne „lude“ večeri 1894. bio toliko mamuran da je od hotelskog osoblja Waldorf-Astorije tražio lek protiv mamurluka. Tačnije, zatražio je tost s prženom slaninom, poširanim jajetom i umakom Hollandaise. Umesto slanine dobio je preprženu šunku, a umesto komadića hleba – tostirani brioš i jaja na benediktinski način su rođena. 

Pogledajte i recept Jaja Benedikt

Cezarova salata 

Ova zelena salata s prženom piletinom ime nije dobila po rimskom vladaru, već meksičkom ugostitelju Cezaru Kardiniju iz Tihuane. Cezar je bio poznat kao maštovita osoba koja je gostima volela da služi male zalogajčiće hrane na zelenom lisnatom povrću, što je 1924. rezultiralo ovom finom kombinacijom. Poznati filmaši iz SAD-a „ukrali“ su recept i preneli ga u Holivud otkud se proširio ostatkom sveta.

Pogledajte i Kako da napravite Cezar salatu (VIDEO)

Sos Alfredo 

Italijanski kuvar Alfredo Di Lelio bio je zabrinut za zdravlje supruge Ines koja je tokom druge trudnoće osećala česte mučnine. Da bi smirio njen želudac i dao joj snagu rimski kuvar je 1914. običnu testeninu odlučio da pomeša s maslacem, pavlakom i parmezanom – i tako stvorio svetski poznati sos koji danas nosi ime po njemu.

Pogledajte i recept Pasta Alfredo

Sendvič 

Najjednostavniji izumi su ujedno i najbolji. Odlično to dokazuje Edvard Montagi, Erl od Sendviča po kojem je istoimeni gastronomski favorit dobio ime. Legenda kaže da je grof igrao poker kad je ogladneo i zatražio slugu da mu donese komad pečene govedine postavljenu između dve kriške hleba kako bi mogao da jede samo s jednom rukom. Ostalo je legenda!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: punkufer.hr