Za mnoge je zeleni čaj još uvek neobičan, mada ga azijski narodi piju već stotinama godina. Zbog svog lekovitog dejstva zeleni čaj u poslednje vreme i kod nas ima sve više obožavalaca.
Kofein u čaju
Za razliku od crnog čaja, zeleni čaj se ne fermentira već se listovi suše, pa zagrevaju ili pare, da bi se sprečilo fermentisanje. Na taj način skoro svi sastojci svežeg lista ostaju u sušenom čaju. Najvažniji je „razbuđujući” kofein, koji se naziva još i tein.
Arome
Tanini u zelenom čaju, koji daju žućkastozelenu boju napitku, čiste organizam i sprečavaju proces starenja. U zelenom čaju se nalaze još neke supstance koje sprečavaju nastanak raka i snižavaju holesterol. Tu je i znatna količina vitamina C i fluora koji sprečava karijes. Posebno se ceni fino mleveni čaj "mača" ("mača" na japanskom znači "mleveni čaj"), koji se pije pri specijalnim ceremonijama.
Japanska tradicija: Pored same ceremonije sipanja čaja, postoji i ceremonija pripremanja čaja u prahu. Ritual ima strogo utvrđenapravila: u šolju se stavi kašičica „mača“ praha i prelije sa 70-100 ml vode temperature od oko 70 stepeni. Zatim se brzim pokretima čaj meša „metlicom“ od bambusa oko 30 sekundi.
Trend: Tradicija je jedno, a moda drugo. Tako je sve popularniji „mača late“, koji se poput „kafe late“ spravlja s mlekom.
Zanimljivost: „Mača“ može i da se jede, a ne samo da se pije! Dodaje se kao sastojak kolačima i drugim desertima, pa čak i testenini poput špageta.
Pogledajte recept: Sladoled od zelenog čaja
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi
Štanglice od čokolade i kikirikija